|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
Официалният орган на Руската федерация забърка фалшива новина за комунистическия режим в българските учебници по история ПДФ Е-мейл
Рубрики - Образование: комунизъм
Написано от Държавна сигурност.com   
Понеделник, 19 Август 2019 21:46

alt
Официалният орган на Руската федерация „Российская газета“ забърка фалшива новина за промените в раздела за комунистическия режим в новите български учебници по история за 10 клас.

В статия под заглавие „В България преписаха учебниците по история под идеологията на евроатлантизма” електронната страница на органът на руското правителство (rg.ru) „информира” своите читатели за случилото се в България.

Статията е 15 август тази година и се е появила веднага след новината в България от 14 август, че министърът на образованието и науката Красимир Вълчев е одобрил учебниците и на петте издателства по история за 10 клас, след нанесени сериозни корекции в текстовете в разделите за комунистическия режим (1944-1989) и за прехода.

За руското правителствено издание обаче не е това новината. Авторът на публикацията Александър Саможнев е посочил, че „Министерството на образованието на България разпореди учебниците по история за горните класове да бъдат преписани”.

Това е новина, но от 25 юни, когато министър Вълчев обяви, че няма да утвърди учебниците и поиска от издателствата да нанесат множество корекции.

„По разпореждане на властите комунистическият режим в периода от 1944 до 1989 година е обявен за „престъпен“, пише още официалният печатен орган на правителството на Руската Федерация, чиято статия беше разпространена у нас от агенция „Фокус”.

И това е фалшива новина, тъй като руското издание по никакъв начин не информира, че в учебниците е поместена липсващата дотогава информация, че тоталитарният режим на БКП е осъден като престъпен със закон на българското Народно събрание още през 2000 г.

„С инициативата за преразглеждане на учебниците излезе професор Евелина Келбечева от Американския университет в Благоевград, както и журналистът Христо Христов, който влиза в комисията за новите учебници”, пише руският правителствен сайт.

И в това изречение се съдържа манипулация, тъй като посочените Евелина Келбечева и Христо Христов представляват фондация „Истина и памет”, която сезира министъра на образованието за съществените пропуски в новите учебници в раздела за комунистическия режим на 18 юни 2019 г.

Нито един от двамата не е влизал в „комисия за новите учебници”, нито е била съставяна такава, както твърди „Российская газета“.

„За повод послужиха уж постъпили в комисията „обръщения на учители, несъгласни с оценките на дейността на Българската комунистическа партия“. В тази връзка е добавена информация за репресивната политика на комунистите, за политическите затворници и икономическите кризи, предизвикани от големия външен дълг”, пише още в руското издание.

И тук то предава превратно фактите, а те са, че учители от страната информираха журналиста и изпълнителен директор на фондация „Истина и памет” Христо Христов за някои от най-фрапантните манипулации в някои от новите учебници. Очевидно за руското издание това не удобно да се приеме за истина.

То обаче се позовава на малко познат сайт и анонимен български сайт „Рикошет”, който е посочил , че от 2018 г. е „проект на независими журналисти, търсещи правотата в манипулираното медийно пространство”.

„Российская газета“ цитира статия от този сайт от 24 юни 2019 г. под заглавие „Кого заблуждавате, господа“, в която е написано, че
„по всичко изглежда, че управляващата партия ГЕРБ се ръководи от пещерен антикомунизъм” и че министърът на образованието Красимир Вълчев похвали „гражданската позиция“ на дейците от Американския университет“.

„Российская газета“ е преписала повечето от статията на този нов сайт, в която се казва, че „младото поколение няма да бъде информирано за мащабната програма за индустриализация, в хода на която ръстът на промишленото производство възлиза на повече от 22%. При социализма България стига световни показатели в селското стопанство и в строителния сектор. Въведено е безплатно здравеопазване и образование. Всички българи си купуват апартаменти, а сега това може да направи само 10% от населението”.

„Учителите ще вият от негодувание заради новата учебна програма. Но едва ли ще се осмелят да възразят, защото веднага ще бъдат причислени към „червените ренегати“. Това е положението в България със свобода на съвестта и с учебниците, от които половината история на страната е изхвърлена“, завършва материалът в „Российская газета“, която мисто и просто е преписала текста от въпросния неизвестен сайт, публикуван преди почти два месеца.

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Лагерът "Белене" - памет

Банер

Регистър

Регистър на сътрудниците на Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов