|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
Петицията за недопускане на учебниците, подменящи факти и събития за комунизма, е внесена в МС и МОН ПДФ Е-мейл
Рубрики - Образование: комунизъм
Написано от Христо Христов   
Петък, 12 Юли 2019 17:57

alt

Фондация „Истина памет” внесе в Министерския съвет и в Министерството на образованието и науката петицията за недопускане на подмяна на факти и събития от комунистическия период 1944-1989 г. и прехода към демокрация или за манипулативното, подвеждащо и тенденциозното им представяне в новите учебници по история и цивилизации за 10-ти клас за учебната 2019/2020 г.

Петицията бе отворена от фондацията на 21 юни 2019 г., след като неправителствената организация сезира за проблема министъра на образованието и науката г-н Красимир Вълчев и предизвика обществена дискусия по проблема.

Както desebg.com първи информира в част от новите 5 учебника по история за 10 клас, по които от тази есен за първи път учениците трябва да изучават периода 1944-1989 г. в самостоятелен раздел с няколко урока, се оказа, че са пропуснати основни факти, а редица други са манипулативно или превратно представени.

Това предизвика публичен скандал, в разгара на който редица политически партии и обществени организации се присъединиха към становището на фондация „Истина и памет”.

В резултат министърът на образованието и науката Красимир Вълчев отказа на 25 юни тази година да утвърди учебниците и поиска от издателствата да нанесат необходимите корекции в съдържанието им. В момента тази процедура все още не е приключила.

Петицията на фондация „Истина и памет” е адресирана до министър-председателя Бойко Борисов и до министър Вълчев.

Тя вече е събрала над 4200 подписа и остава отворена на сайта peticiq.com (може да бъде подкрепена - ТУК).

Целта на инициативата е да не се допусне подмяна на ключови за двата периода (1944-1989 г. и след 1989 г.) факти и събития, с които трябва обективно да бъдат запознати младите поколения на България.

Текстът на петицията гласи:

„Ние, подписалите тази петиция, категорично изразяваме своето несъгласие с опитите за премълчаване на ключови факти и събития от българската история в периода 1944-1989 г. и периода на прехода към демокрация след 1989 г., с манипулативното, подвеждащо или тенденциозното им представяне в новите учебници по история и цивилизации за 10-ти клас, които министърът на образованието и науката предстои да одобри.

Настояваме за тяхното фундаментално преработване или спиране до създаването на учебници, които да бъдат одобрени след явно, а не формално обществено обсъждане под контрола на министъра.”

От фондацията изразяват вяра, че при взимането на окончателното решение за учебниците в МОН ще имат предвид категоричното обществено мнение, изразено в петицията.

 

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Регистър

Регистър на сътрудниците на Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов