|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
Как бившият член на БКП и БСП Искра Баева манипулира историята на прехода в учебниците ПДФ Е-мейл
Рубрики - Образование: комунизъм
Написано от Христо Христов   
Сряда, 26 Юни 2019 17:32

alt
В част от новите учебниците по история за 10 клас не само липсват основни факти и събития за периода на комунистическия режим у нас (1944-1989), но манипулациите продължават на места и в частта, посветена на историята на периода към демокрация след 1989 г., която също присъства в новите учебници.

Сайтът desebg.com дава гласност на една от тези манипулации, за да добият хората по-точна  представа за това какво, как и от кого се прави подобна подмяна на фактите.

Конкретният пример е от учебника на издателство „Булвест 2000”, предложен за одобрение на МОН, до който desebg.com получи достъп благодарение на будни учители от страната.

Издателството е възложило този урок за написване на проф. Иска Баева от Софийския университет „Св. Климент Охридски”. Тя  е бивш член на БКП и на БСП след краха на комунизма, а също така е част от екипа на Евразийския център „Via Evrasia”, който до 2017 г. се водеше към СУ.

Журналистът Христо Христов се свърза с нея и ѝ зададе въпроса:
Обективно ли са предадени от Вас фактите и събитията в тази част (Тема 9. България след 1989 г.) от учебния материал, в която сте участвали при написването на учебника, подготвен от издателство „Булвест 2000”?

И получи отговор от проф. Баева: „Според мен, да”.

Ето обаче колко обективно тя е представила един от най-големите обществени скандали в първите месеци на промените – принудителната оставка на президента Петър Младенов и причината за това. Младенов е дългогодишен министър на външните работи по времето на Тодор Живков. След оттеглянето на генералния секретар на БКП на 10 ноември 1989 г. на 17 декември същата година става председател на Държавния съвет г., а след промяна на Конституцията през април 1990 г. е избран за председател (президент) на НРБ.


Случаят с т. нар. танкова реплика на Петър Младенов

Баева е решила да опише този случай като акцент в раздела под рубриката „ОЩЕ ЗА” и заглавието „Танковата реплика”. Дословното съдържание на текста ѝ е:
„На митинга от 14 декември 1989 г. поискват отмяната на чл. 1 от Конституцията. П. Младенов се опитва да успокои множеството, но не искат да го чуят и той казва на околните думи, заснети от Евгений Михайлов. След половин година в предизборен клип на СДС прозвучава записът с фразата: „По-добре е танковете да дойдат”. Избухва скандал, от БСП оспорват автентичността на записа и твърдят, че Младенов е казал: „По-добре е Станко (Тодоров, председател на НС) да дойде”. Споровете продължават и до днес.”

След този текст на учениците е зададен въпросът: „Коя теза за танковата реплика приемате? Аргументирайте се”.

Манипулацията, извършена от Баева е, че по случая е съставена специална експертна Комисия, която дава заключение пред Главно следствено управление на МВР. Комисията излиза с категорично становище, че записът, направен от режисьора Евгений Михайлов, е напълно автентичен.

 

alt

 

Баева, умишлено или, случайно или не е пропуснала този факт. Без него текстът ѝ може да бъде оценен като подвеждащ и манипулативен, онези за които е подготвен – учениците от 10 клас и учителите, които трябва да им преподават по него.

Сайтът desebg.com се свърза с режисьора Евгений Михайлов за коментар и той бе категоричен:
„Няма две тези в този случай. Има един факт и той е, че специалната комисия, съставена от експерти, се произнесе категорично, че направеният запис с казаното от Петър Младенов „По-добре е танковете да дойдат” е автентичен. Всичко останало е продължение на лъжата на комунистите от 1990 г.”

ОЧАКВАЙТЕ УТРЕ НА DESEBG.COM: СПЕЦИАЛНО ИНТЕРВЮ С ЕВГЕНИЙ МИХАЙЛОВ ЗА МАНИПУЛАЦИЯТА НА ТОЗИ СЛУЧАЙ В УЧЕБНИКА НА ИЗД. “БУЛВЕСТ 2000”.

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Лагерът "Белене" - памет

Банер

Регистър

Регистър на сътрудниците на Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов