|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
Министър Вълчев отказа да утвърди новите учебници по история, връща ги за корекции на издателствата ПДФ Е-мейл
Рубрики - Образование: комунизъм
Написано от Държавна сигурност.com   
Вторник, 25 Юни 2019 19:58

alt

Утвърждаването на новите учебници по история за 10 глас, част от които са пълни с изопачени и манипулирали факти за периода на комунистическия режим, няма да бъдат утвърдени на този етап.

Това стана ясно днес от изявление на министъра на образованието и науката Красимир Вълчев.

„Не са утвърдени в момента новите учебници по история. Направени са препоръки към издателствата д аги коригират”, обясни той.

Преди седмица сайтът desebg.com първи даде гласност на скандала с опита в част от новите учебници комунистическият режим да бъде представен с пропуснати важни факти, други изопачени, а трети манипулирани.

За това основателят на сайта журналиста Христо Христов беше сигнализиран от бедни учители от страна.

Фондация „Истина и памет” веднага внесе становище в Министерството на образованието и науката срещу опита да бъде подменена историята, както призова за недопускане не тези учебници и няколко дни по-късно откри петиция за това.

На този етап обаче няма яснота какви препоръки МОН е направило и дали издателствата ще се съобразят с тях.

Министър Вълчев припомни, че през миналата година беше утвърдена нова програмата по история за десети клас. Тази програма обхваща цялата история на България, всичките периоди, включително и най-новата история, като за първи в нея бе обесобен нов раздел за периода 1944-1989 г.

„През миналата година стана дискусия, че сме акцентирали върху социалистическия период, че по-подробно сме изписали елементите на режима, като репресивен апарат, „Народен съд”, Държавна сигурност, включен е и „Възродителният процес”. Тази програма, ние, я защитихме тогава. Няма как все пак, това време, ние, сме го квалифицирали като режим - като тоталитарен режим”, допълни още Вълчев.

По думите му все пак сме направили политически и цивилизационен избор, който включва определени ценности и историята е един от предметите, който формира отношение на учениците към света. „И тези базови характеристики на режима трябва да присъстват и в учебниците”, коментира още министър.

Той обясни, че учебниците се изготвят от авторски колективи, които са подбрани от самите издателства и се предлагат за одобрение на Министерството на образованието и науката от издателствата.

„Тези учебници са минали оценката на оценителите и на учителите, получили са положителна оценка, но това, което видях и колегите, това, което са видели тези историци, които са реагирали, е че има минимизиране на някои факти, има недостатъчен акцент на тези базови характеристики на периода и на режима. Има също така опит да се даде положителен акцент върху други - не толкова съществени елементи. Има и няколко откровено провокативни текста и за това съм дал препоръки на издателствата да ги коригират”, заключи Вълчев.

 

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Лагерът "Белене" - памет

Банер

Регистър

Регистър на сътрудниците на Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов