|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
Пет граждански и църковни организации се присъединиха към протеста срещу подмяната на истината в учебниците по история ПДФ Е-мейл
Рубрики - Образование: комунизъм
Написано от Христо Христов   
Понеделник, 24 Юни 2019 11:23

alt
Пет граждански и църковни организации разпространиха декларация, адресирана до министъра на образованието и науката, в която изразяват своя протест и несъгласие с опитите в някои от учебниците по история за 10 клас истината за комунистическия тоталитарен режим да бъде подменена. Сайтът desebg.com публикува декларацията им:

До Министъра на образованието и науката
Г-н Красимир Вълчев

 

ДЕКЛАРАЦИЯ

на Дискусионен Клуб ”Свободна България” и подкрепящи организации

относно новите учебници по история и цивилизация за 10 клас

по новата учебна програма за 2019/2020 учебна година

 

Уважаеми г-н министър Вълчев,

Ние от Дискусионен Клуб ”Свободна България” и организациите, които ни подкрепят, искаме да изразим нашата дълбока загриженост, заедно с това и възмущение, от състоянието на новите учебници по История и цивилизация за 10 клас. Пропуските, които виждаме относно представянето на комунистическия режим в тях, са фрапиращи!

Например – не са описани трита фалита на управлението на БКП при Тодор Живков – 1960, 1976-1977 и 1987 г.  А срещаме израза, че Тодор Живков „се грижил за благосъстоянието на народа”. Няма и информация  за 11 млрд. външен дълг, който България изплаща до 2015 г. и 26,5 млрд. вътрешен дълг, които дългове са нашето комунистическо наследство.

В нито един учебник не е представена информация за приблизителния брой на жертвите на комунистическия терор след 9 септември 1944 г., за хилядите избити без съд и присъда или безследно изчезнали, но пък четем, че Жан Виденов бил реформатор?!

Тези и други съществени пропуски ни довеждат до заключението, че съществува едно преднамерено - манипулативно представяне на истината за репресивния комунистически режим, който нанесе толкова дълбоки поражения в нашата нация. И нарочно изопачаване на съществуващи и доказани факти. Десетилетия наред ние берем горчивите плодове на този нечовешки режим.

Уважаеми господин министър, ние, долу изброените организации, смятаме, че в този си вид учебниците не би трябвало да бъдат одобрявани и затова призоваваме за Вашата категорична намеса относно преразглеждането и коректното им редактиране, преди те да стигнат до учениците!”


1.ДК ”Свободна България”
2.Съюз ”Истина”
3. Движение 7000
4. Християнски център Прелом.
5.Фондация БАМО


От 21 юни 2019 г. фондация „Истина и памет” инициира петиция за недопускане на за недопускане на подмяна на факти и събития от комунистическия период 1944-1989 г. и прехода към демокрация или за манипулативното, подвеждащо и тенденциозното им представяне в новите учебници по история и цивилизации за 10-ти клас, която бързо набира подкрепа и която може да подкрепите – ТУК.

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Лагерът "Белене" - памет

Банер

Регистър

Регистър на сътрудниците на Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов