|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
Репресираните: Защо в новите учебници липсва информация, че комунистическият режим е осъден и обявен за престъпен!? ПДФ Е-мейл
Рубрики - Образование: комунизъм
Написано от Държавна сигурност.com   
Петък, 21 Юни 2019 08:23

alt
Сайтът desebg.com публикува Декларация на „Съюз на репресираните от комунизма – памет“, адресирана до министъра на образованието и науката Красимир Вълчев по повод манипулациите за комунистическия режим, допуснати в някои от новите учебници за 10-ти клас.

 

Уважаеми г-н Вълчев,
С тревога и неудовлетвореност се обръщаме към Вас, във връзка с новите учебници по история и цивилизация за десети клас.

Надявахме се, че новата учебна програма, за която българските медии съобщиха, най-после ще бъде гарант за нов, справедлив и верен прочит на историята на България след 9.09.1944 г. Оказа се, че новите учебници са пълни не само с неточности, но и с фактологически грешки, с пренебрежително замитане на истината от авторите на учебниците!

Кога и как младите хора, господин Министър,  ще узнаят за истинската същност на този мракобесен режим, унищожил над 100 млн. човешки живота в целия свят?! Как утре те ще подредят живота си, когато трябва да решат за кого да дадат гласа си?! Нима България отново ще бъде на опашката от бившите страни в Източния блок по отричането на тази тоталитарна и пагубна система за човешкото общество?!

В новите учебници липсва характеристиката на модела на комунизма, липсват факти, които биха определили категорично отношението към този период от развитието на българската държава.

Не са откроени икономическите акценти на комунизма – базата, на която той почива, недъзите му и най-вече неговият икономически фалит, три пъти за 45 години! Никъде ясно и недвусмислено не е написано какви дългове ни остави този толкова прехвален строй.
Ние, като организация която свято пази паметта на избитите от т.н. народна власт изразяваме крайното си недоволство от невярните цифри, по отношение на избитите без съд и присъда, от жертвите на Народния съд, от въдворените в концентрационни лагери, а не в „трудово-възпитателни лагери“, както е записано в учебниците!

Защо в учебниците не присъства нито едно име, с изключение това на Георги Марков, но и той е коментиран двусмислено, което е дълбоко свързано с борбата срещу погазването на човешките права и политическия терор, осъществяван и непосредствено свързан с режима на Тодор Живков!

Липсват оценки на борбата на нашия народ срещу комунистическите престъпления, насилственото отнемане на земята!

Невярно са представени, да не кажем почти никак, асимилаторските стремежи на управляващата комунистическа партия по отношение на турския етнос, или т. н. „възродителен процес“!

Особено сме неудовлетворени от липсата на информация за стремежа и борбата на демократично мислещите хора за заклеймяването на комунистическия режим като такъв, процесите на декомунизация, колкото и трудни да бяха те до сега!

Нали един ден потомците ще питат защо нашите деди, свидетели на този строй не са направили всичко, за да няма опити да бъде повторен?!

Как е възможно в учебник по история и цивилизации да не е записано, че:
41-то Народно събрание приема решение за подкрепа на:

  • Резолюция1481/2006 г. от Парламентарната асамблея на Съвета на Европа за необходимостта от международно осъждане на престъпленията на тоталитарните комунистически режими;
  • Подкрепя Резолюцията на Европейския парламент от 02.04.2009 г. „Европейската съвест и тоталитаризма“;
  • Подкрепя Резолюцията на Парламентарната Асамблея на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа от 03.07.2009 г. „Ново обединение на разделена Европа“;
  • Обявява 23 август за Ден на памет за престъпленията на националсоциалистическите, комунистическите и другите тоталитарни режими!

През 2000 г. Народното събрание прие решение, с което обяви комунистическия режим за престъпен! Защо липсва информация за това?!

Комунистическият режим отдавна е заклеймен и осъден от международни институции, учени и политици! Липсата на коректност, вярност към фактите и стила на управление от това време са основните недостатъци в учебниците на почти всички издателства.

„Съюз на репресираните от комунизма – памет“ 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Лагерът "Белене" - памет

Банер

Регистър

Регистър на сътрудниците на Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов