|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
Как историк, бивш член на БКП и БСП, описва репресиите на комунистическия режим в учебниците ПДФ Е-мейл
Рубрики - Образование: комунизъм
Написано от Христо Христов   
Сряда, 31 Януари 2018 12:50

alt
Искра Баева, професор по история в Софийския университет „Св. Климент Охридски”, вчера бе поканена в БНТ1 да изрази позиция по новата учебна програма по предмета „История и цивилизации” за Х клас, приета от Министерството на образованието и науката, в която за първи път по адекватен начин ще бъде изучаван тоталитарния комунистически режим.

Баева през цялото време твърдеше, че всичко новоприето го имало и в предходните програми и се изучавало още от 1996 г.

 Искра Баева е бивш член и на БКП, и на БСП, и дори член на Изпълнителното бюро на социалистическата партия по време на  катастрофалното ѝ управление 1995-1997 г. с кабината Виденов, довел страната до срив на банковата система, хиперинфлация, хлебна и икономическа криза.

След предаването учител по история от Русе се свърза с разследващия журналист Христо Христов от desebg.com и обърна внимание на начина, по който са представени някои факти за репресиите на комунистическия режим в учебник по история, чийто съавтор е Искра Баева.

Става въпрос за учебник по история на 11 клас на издателство „Планета” 3 от 2001 г. Учителят пише до журналиста:

„Здравейте г-н Христов. Тази сутрин имах възможността да наблюдавам участието ви по Канал 1, заедно с проф. Искра Баева. Направи ми впечатление, че г-жа Баева непрекъснато повтаряше, как всичко от новата програма за 10 клас, така или иначе е било включено в досегашните учебници.

Изкушавам се да ви пратя снимки от учебника на издателство „Планета 3”, на който г-жа Баева е съавтор. Осветеният текст е единствената информация, която аз успях да намеря в посочения учебник, засягаща теми като „Народен съд” и лагерите в България след 9 септември 1944”.

Заложеното в учебниката няма как да не се комунтира. В абзаца, в който се споменава „народния съд” съд информацията определено е подвеждаща, защото в огромната си част подсъдимите не са военнопрестъпници, както е посочено в учебника.

Липсва минимална информация за броя на осъдените по „народния съд”, както и факта, че той се провежда в нарушение на действащата Търновска конституция и дейността му е диктувана от Георги Димитров от Москва, заповядал да не се проявява никаква милост.

В частта за лагерите е посочена минимална информация, която се отнася единствено до 1949 г. и данните за въдворените по политически причини са смесени с данните за задържаните криминални лица.

Липсва елементарна информация за периода на съществуването на лагерите, техния брой, общата цифра на преминалите през тях, както и посочване на „Белене” като най-големия лагер за политически противници на режима. Нещо повече, посочена е невярната информация, че "Белене" и закрит през 1953 г., а истината е, че той е открит отново през 1956 г. при Унгарските събития и е закрит през 1959 г., когато е създаден лагера на смъртта край Ловеч.

"Белене" отново става лагер през 1985 г., когато там са въдворени без съд и присъда български граждани - турци, съпротивляващи се срещу насилствената смяна на имената. Така, както обаче лагерите са "представени" от историците, писали учебника, излиза, че те са закрити през 1953 г., което е целенасочено подвеждаща информация от неговите автори. Вижте по-долу страниците от учебника по история, в който Баева е съавтор, изпратени от съвестния учил по история от Русе.

 

alt

alt

 

alt

alt 

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Регистър

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
Програма достъп до информация
Декомунизация
Христо Христов