|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
Видео: Христо Христов: В новата програма по история за комунизма МОН е приело онова, от което БСП се отрече през 1990 ПДФ Е-мейл
Рубрики - Образование: комунизъм
Написано от Държавна сигурност.com   
Вторник, 30 Януари 2018 17:12

alt
В новата учебна програма по история за Х клас, в която за първи път ще се изучава адекватно комунистическия режим, Министерството на образованието и науката (МОН) е приело онова, от което БСП се отрече през април 1990 г., когато се преименува от комунистическа на социалистическа партия. Именно с този акт тогава БСП се разграничи от тоталитарното управление на БКП”.

Това заяви разследващият журналист Христо Христов в предаването „Денят започва” на БНТ1 днес (30 януари 2018 г.).

Той припомни този факт, забравен от сегашните депутати на БСП, които преди десетина дни поискаха оставката на министъра на образованието Красимир Вълчев и отмяна на приетата учебна програма.

Разследващият журналист бе поканен в студиото заедно с проф. Иска Баева от Софийския университет „Св. Климент Охридски”, която е бивш член и на БКП, и на БСП, и дори член на Изпълнителното бюро на социалистическата партия по време на  катастрофалното ѝ управление 1995-1997 г. с кабината Виденов, довел страната до срив на банковата система, хиперинфлация, хлебна и икономическа криза.

Баева разви тезата, че всичкото това, за което сега се говорило, го имало и в предишната програма. Тя посочи, че наред с негативното на периода 1944-1989 г. е трябвало да бъдат посочени и положителни неща.

Христо  Христов заяви, че приетата от МОН програма е част от европейска политика, започнала още през 2008 г. с Пражката декларация за „Европейската памет и комунизмът”, поставяща въпроса за приравняването на трите тоталитарни режими на ХХ век – фашизма, националсоциализма и комунизма.

А България е последната страна от бившия Източен блок, която извършва такава образователна реформа.

По думите му най-важното за учениците е да научат, че основното за този режим е неговият тоталитарен характер. „Това е един период на несвобода, постоянен дефицит и опашки. Няма друг период от българската история, когато една тоталитарна партия е подложила на репресии собствения си народ за период от 45 години”, заключи той. Вижте видеото от предаването.

Искра Баева и Христо Христов за новата учебна програма по история за Х клас, където комунистическият тоталитарен режим ще се изучава с нови знания и термини | Източник: bnt.bg.

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Лагерът "Белене" - памет

Банер

Регистър

Регистър на сътрудниците на Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов