|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
Репресираните от комунизма подкрепиха МОН за новите образователни програми ПДФ Е-мейл
Рубрики - Образование: комунизъм
Написано от Държавна сигурност.com   
Четвъртък, 25 Януари 2018 13:22

alt
„Ние, репресираните от комунистическия режим и техните наследници изразяваме безусловната си подкрепа за решението на Министерството на образованието и науката да включи в програмата по история и цивилизация за десети клас изучаването на комунистическия режим в България след 9 септември 1944 г. до наши дни”.

Това обявиха в декларация, разпространена в медиите три организации на пострадалите от тоталитарния режим на БКП – Съюз на репресираните от комунизма „Памет”, Съюза на репресираните  от комунистическия терор и Съюз „Истина”.

Те се обединяват в обща реакция, след като миналата седмица БСП в парламента и отделно градската организация на БСП-София преди два дни излязоха с декларации против приетата от Министерството на образованието и науката (МОН) програма по история за Х клас, в която за първи път по адекватен начин ще се изучава тоталитарния комунистически режим.

„Включените в програмата факти, събития и понятия за тези мрачни дни от българската история отразяват истината и само истината! Младите хора, техните родители и близки трябва да знаят за хилядите невинно избити хора, за унищожената им младост, за невъзможността да живеят свободно, само защото не мислят по комунистически”, се посочва в общата декларация на репресираните.

В нея е подчертано, че за първи път, след 28 години очакване, най-после е дошъл „един достоен млад човек – министър на образованието, който без фанфари и много приказки показа, че човек е свободен, само когато е въоръжен с истината”.

„Вместо да се покаят, наследниците на тези, които убиваха и унищожаваха човешки съдби,  искат оставката на този министър! Това няма да позволим, господа комунисти! Европа ви гледа! Почтените, демократично мислещите хора няма да ви го позволят”, завършва декларацията.

Тя е адресирана до Народното събрание, Изпълнителната комисията на ГЕРБ и до министъра на науката и образованието Красимир Вълчев. Той вече отхвърли искането на социалистите за оттегляне от подписаната от него програма по история за Х клас и приемането на нова.

 

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Лагерът "Белене" - памет

Банер

Регистър

Регистър на сътрудниците на Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов