|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
Заради вкарването на комунистическия режим в учебниците БСП-София иска оставката на просветния министър ПДФ Е-мейл
Рубрики - Образование: комунизъм
Написано от Христо Христов   
Вторник, 23 Януари 2018 14:20

alt

Заради приемането на новата учебна програма от Министерството на образованието и науката, в която в Х клас по предмета „История и цивилизации” вече ще се изучава по адекватен начин тоталитарния комунистически режим, столичната организация на БСП днес разпространи декларация, с която настоява за оставката на министъра на образованието и науката Красимир Вълчев.

Според столичните социалисти той носи основната вина за приемането и одобряването на програмата по „История и цивилизация” за Х клас, която изопачавала националната ни история, зачерква антифашистката съпротива у нас и фактически съдейства за реабилитиране на фашизма.

Градският съвет на БСП – София твърди, че кабинетът на Борисов прави пореден опит българската образователна система да бъде използвана за налагане на идеологеми и стереотипи, изфабрикувани от световния неолиберализъм и неговите представители у нас.

„Учениците ще трябва да усвояват и запаметят като най-типични за историята от първата и втората половина на ХХ век следните понятия: терор, атентат, комунизъм, съветизация, диктатура на пролетариата, експроприация, Комунистически интернационал, безпартиен режим, Народен съд, репресивен апарат, „трудововъзпитателни общежития“ (лагери), горяни, „Възродителен процес“, социалистическа индустриализация, насилствено коопериране, изселване. Същевременно, няма и дума за убийството на Стамболийски, за първото в света антифашистко въстание – Септемврийското въстание. Няма дума за приетия още през 1924 г. Закон за защита на държавата, който през 40-те години се насища с още по-радикални наказателни текстове. Няма дума за убитите без съд и присъда български комунисти, земеделци, леви интелектуалци”, се казва в позицията на БСП-София.

Интересното е, че сегашните социалисти или за забравили или не искат да си спомнят, че тяхната партия БКП/БСП се отрече за много от извършените престъпления в началото на прехода.

С позицията си наследниците на БКП показват, че дори в ХХI те продължават да робуват на стереотипи, изградени по време на тоталитарния режим, защото представяните като въстание Септемврийски бунтове през 1923 г. всъщност са инспирирани от Коминтерна, контролиран от Москва с цел дестабилизация на България.

„Антифашистко въстание” няма как да има, защото по това време Мусолини, който налага фашизма в Италия, все още не е взел цялата власт. Освен това в България никога не е управлявала политическа партия, коалиция или монархическа институция, която е изповядвала идеологията на фашизма за разлика от други страни, като Унгария например.

БСП залага на изтърканата мантра, че „прокарването на подобни учебни програми се извършва от щедро платени агенти на Джордж Сорос, неолиберали и на други чуждестранни фондации. Те пък изпълнявали поръчките на своите господари да тровят българското общество с неистини и груби фалшификации”.

Това е втората атака от БСП срещу министъра на образованието и науката Красимир Вълчев. Миналата седмица БСП излезе с декларация в парламента.

Още същия ден министърът отговори, че доводите на БСП не са основателни, тъй като фашизмът като тоталитарна власт се изучава, но в IХ, а програмата за Х клас е приета след няколкомесечно обсъждане, в което са участвали професионални историци и експерти от различни университети и държавни институции. 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Лагерът "Белене" - памет

Банер

Регистър

Регистър на сътрудниците на Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов