|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
Министър Красимир Вълчев: Няма да отменяме новите учебни програми ПДФ Е-мейл
Рубрики - Образование: комунизъм
Написано от Христо Христов   
Петък, 19 Януари 2018 17:53

alt

Няма да отменяме програмата по история за X клас. Подобна крачка би означавала в началото на учебната 2019/2020 г. да няма учебници по предмета. Това заяви министърът на образованието и науката Красимир Вълчев в Габрово, където е на посещение, предаде агенция Фокус.

По този начин министър Вълчев отговори директно на искането на БСП, изложено днес в декларация в парламента, да бъдат отменена новата учебна програма за предмета „История и цивилизации” за 10 клас, в която за първи път се въвеждат адекватни знания и термини при изучаването на тоталитарния комунистически режим.

„Всичко в учебниците е балансирано. Има факти, а не оценки”, заяви Вълчев и определи като неистина твърдението на БСП, че учениците няма да изучават фашизма. „Понятието фашизъм е заложено в програмата за IX клас заедно с други като болшевизъм и националсоциализъм. Какво е идеологизацията на образованието може да се види в залите на Националния музей на образованието, който пази значителна информация за комунистическия период“, допълни той.

По думите му периодът между 1944 г. и 1989 г. е разделителна линия в обществото, като в същото време за него се учи относително малко от учениците.

Министър Вълчев посочи, че балансът на програмите е потвърден от авторитетни представители на научната общност. „Никой в Министерството на образованието и науката не е политизирал програмата и призовавам политическите партии също да не го правят“, коментира той.

Вълчев подчерта, че изведените нови понятия съществуват и в момента в учебниците, а критиката е по-скоро към липсващо съдържание. Според него една учебна програма не може да се включи всичко. Тя само рамкира, а в учебниците се включва много повече съдържание.

„Програмата по история за X клас е публикувана преди повече от година и половина, като през това време се проведоха множество обсъждания. В рамките на месец тя беше на сайта на министерството за общественото обсъждане, като последното обсъждане включваше и представители на академичната общност. Разликите между обсъденото с академичната общност и това, което в крайна сметка беше утвърдено, са минимални“, обясни Красимир Вълчев.

В X клас учениците ще изучават предмета „История и цивилизация“ с хорариум 126 часа или по 3,5 часа седмично. Предвижда се освен теоретичните часове да имат упражнения, изследвания, анализи и дори посещения на музеи. „Балансът в изучаването ще бъде намерен при написването на учебниците и най-вече в преподаването. Вярвам, че учителите по история ще намерят правилния начин да представят учебната програма и този период, който предизвиква дискусии“, заключи министър Красимир Вълчев.

 

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Регистър

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
Програма достъп до информация
Декомунизация
Христо Христов