|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
БСП иска отмяна на нова учебна програма по история – нямало партизаните и червената армия ПДФ Е-мейл
Рубрики - Образование: комунизъм
Написано от Христо Христов   
Петък, 19 Януари 2018 15:26

alt
БСП настоява да се отменят одобрените учебните програми по История за 10 клас. Това заяви в пленарна зала депутатът от БСП Ирена Анастасова, която прочете специална декларация от името социалистите.

Закъснялата реакцията на наследницата на БКП идва четири дни, след като от МОН обявиха новите учебни програми, включително и за предмета „История и цивилизации” за 10 клас, в която са приети най-съществените промени от началото на прехода насам и тоталитарният комунистически режим влиза за изучаване с нови термини, информация и знание от учебната 2019/2020 година.

Социалистите и техните ведомствени историци, които промиват мозъците на младите хора в няколко университети в страната, проспаха процеса на приемане на новата учебна програма, а някои закостенели чиновници в МОН, които от години възпрепятстват адекватното изучаване на комунистическия режим не успяха да манипулират мнението на министъра на образованието Красимир Вълчев въпреки неколкократните опити.

БСП иска учебната програма да бъде преразгледана, като се създаде нова комисия с „безспорно признати авторитети в историческата наука”.

По този начин социалистите обаче сами си вкарват автогол, защото тези историци, които те определят като „безпристрастни” са или бивши членове на БКП, или на БСП, или агенти на репресивния апарат на компартията в лицето на Държавна сигурност.

Ирена Атанасова, която е бивш директор на столично училище, но от два мандата е депутат от БСП, заяви, че  след утвърждаването на новата учебна програма по история за 10-и клас е станало ясно, че основната цел на промяната е политизация и нова идеологизация на образованието.

По думите ѝ в новата учебна програма не  се говорило за фашизъм в България и антиеврейско законодателство. Нямало и ред други неща като няма партизани, 12 000 избити ятаци (очевидно Атанасова не е запозната с факта, че по данни на Музея на революционното движение в България, създаден и ръководен от БКП през 1969 г. установява, че  „издирените и уточнени от нас лица възлизат на 5639 (юни 1923 г. – септември 1944 г.); само за времето 1941-1944 г. издирените убити възлизат на 2740 души”, б.а.), нямало и „победата на Червената армия над нацизма” (същата армия окупира без съпротива България без тя да е воювала срещу нея и я превръща в свой сателит за близо половин век, б. а.).

„Питаме министъра на образованието кой предложи промяната в учебната програма по история за 10 клас в този вариант и кои са тези корифеи на историческата мисъл”, гневеше се Анастасова от парламентарната трибуна.

В началото на прехода преименуваната БСП сама се отрече от тоталитарния режим и дори от своя дългогодишен генерален секретар Тодор Живков, който предаде на прокуратурата за разследване за злоупотреба с власт и корупция.

С годините, разчитайки на късата памет, БСП започна да брани носталгично социализма, а последният ѝ лидер Корнелия Нинова малко след избирането ѝ на този пост знаково се снима пред паметника на Тодор Живков в Правец с подопечните си депутати.

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Лагерът "Белене" - памет

Банер

Регистър

Регистър на сътрудниците на Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов