|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
Борисов пое ангажимент комунистическия режим да влезе в нови учебни програми ПДФ Е-мейл
Рубрики - Образование: комунизъм
Написано от Христо Христов   
Събота, 11 Февруари 2017 15:34

alt
Ако ГЕРБ спечели парламентарните избори и сформира правителство ще настоява Министерството на образованието и науката (МОН) да е негов ресор, за да се извърши необходимата законодателна реформа и истината за комунистическия режим да се изучава по адекватен начин в училище.

С това обещание се ангажира лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов днес по време на разширеното заседание на Националния съвет на Съюза на репресираните от комунизма „Памет”.

Той се провежда днес в Арбанаси, а Борисов се включи в дискусията заедно с евродепутата от ЕНП/ГЕРБ Андрей Ковачев, кмета на Велико Търново Даниел Панов и зам.-председателя на 43-то Народно събрание Димитър Главчев.

Бойко Борисов се ангажира с проблема с неизучаването на комунизма в училище в България, така както е във всички други страни от бившия Източен блок, след като Станка Георгиева, дъщеря за убит от комунистите горянин от сливенското село Желю войвода, посочи, че един от проблемите да не се преосмисля тоталитарния комунистически режим у нас е липсата му в училище.

 

alt

 

Борисов се зарече пред репресираните, че ще държи в едно бъдещо управление МОН да е ресорно министерство на ГЕРБ и се обърна към Андрей Ковачев, като човекът от партията пряко ангажиран с тази тема, да има предвид изготвянето на необходимата законова база за това.

През 2015 г. ГЕРБ допусна грешка като не подкрепи предложението на депутата от Реформаторския блок Борис Станимиров в новия закон за образованието да бъде разписано задължение на МОН да въведе изучаването на комунистическия режим по обективен и адекватен начин, като повечето от депутатите на Борисов гласуваха „въздържал се” и текстът не бе приет.

При втория кабинет на Борисов МОН беше управляван от представители на Реформаторския блок, като вторият министър на образованието Меглена Кунева обеща да реши този проблем, когато ѝ бяха връчени гражданската и политическата петиции за необходимостта от изучаването на комунистическия режим в училище, но на практика не направи нищо и си остана само с обещанието.

На форума на репресираните Бойко Борисов припомни, че в последното си заседание на водения от него кабинет правителството взе решение да предаде безвъзмездно на община Белене терена на бившия комунистически лагер „Белене”, намиращ се на остров Персин.

Тя от своя страна трябва да съдейства на неправителствената фондация „Остров Белене” за изграждането на мемориал на жертвите на комунизма.

Борисов подчерта, че партията му ще съдейства за изграждането на мемориала в „Белене”.

„Като заговорим за близкото миналото от БСП веднага ни атакуват, че се връщаме към една тема, която не е в дневния ред на обществото. Но те сега проведоха 49-ти конгрес, не 5-ти или 6-ти на БСП, а включват и тези на БКП. Значи те могат да се връщат в миналото а когато ние правим това, те ни обвиняват”, заяви Борисов.

 

alt

 

„Хората от моето поколение знаем за партизаните, за Митко Палаузов, за Ястребино. Защо БСП толкова се съпротивлява да се знае истината за жертвите при комунизма и героите от този период, които са платили с живота си за демокрацията и тези свободи, които ние имаме днес”, попита реторично той.

Борисов направи коментара, след като Цветан Цанински, представител на Съюза на репресираните от комунизма „Памет” изрази мнението на съмишлениците си, че обществото ежедневно е залято от лъжите и инсинуациите на БСП и липсата на свободни медии не позволява да се опонира на пропагандата на бившите комунисти.

На въпрос от участници в дискусията, че БСП се готви да закрие Комисията по досиетата, ако дойде на власт, Борисов беше категоричен, че социалистите няма да успеят да направят това, тъй като ще срещнат сериозна съпротива и в страната, и в Европейския съюз.

Представителите на Съюза на репресираните от комунизма „Памет” се събраха от цялата страна днес в Арбанаси, за да обсъдят своята позиция на предстоящите избори.

Евродепутатът Андрей Ковачев отбеляза, че ще продължи инициативите за преосмисляне на тоталитарното комунистическо минало, които той организира от 2010 г. насам и благодари на Борисов, че ги е подкрепил.

Председателят на организацията Лиляна Друмева посочи, че съюзът подкрепя ГЕРБ, тъй като партията е избрала европейското развитие на България.

Двете страни подписаха споразумение за подкрепа, като най-вероятно няколко представители на съюза ще влязат в листите на ГЕРБ. Представители на организацията предложиха един от тези хората да е Лиляна Друмева, която е експерт в сферата на образованието с над 20-годишен стаж.

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Регистър

Регистър на сътрудниците на Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов