|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
Евтим Костадинов: Разкрихме близо 12 000 агенти ПДФ Е-мейл
Рубрики - Образование: комунизъм
Написано от Христо Христов   
Вторник, 06 Декември 2016 15:50

alt

Сайтът desebg.com публикува резюме от доклада на председателя на Комисията по досиетата Евтим Костадинов за дейността на независимия държавен орган, представен на конференцията „Тоталитаризмът в България 1944-1989: Преосмисляне чрез знание“, проведена в гр. Враца на 20-21 ноември 2016 г. и организирана от община Враца и фондация „Истина и памет” пред ученици и студенти от града. Вътрешните подзаглавия са на сайта. Днес, 6 декември 2016 г. се навършват точно 10 години от приемането на закона за досиетата, който действа и към момента.


Комисията по досиетата стартира своята дейност през април 2007 г. по силата на приетия през декември 2006 г. закон за досиетата. Той беше приет от 40-то Народно събрание в резултат на постигнато политическо съгласие и подкрепен от БСП, ДПС, НДСВ и Синята Коалиция.


Преди 10 години

Бих казал, че започнахме работа при нулев кредит на обществено доверие, до голяма степен в резултат на неуспешната дейност на предходните няколко комисии, създадени по време на прехода.

Днес, 10 години след приемането на закона, може да кажем, че голяма част от обществото продължава своята подкрепа за продължаване на процеса по разкриване на сътрудниците на тоталитарните служби на ръководни постове в държавата и за изследване на архивите от този период.

От 2007 г. насам ние сме проверили 262 672 лица на ръководни постове, установили сме 13 420 сътрудници и сме обявили 11 923 души, като разликата се отнася за починали лица, информацията за които не се огласява по закон.

В своята дейност Комисията има няколко важни задачи, а именно:

  • Да събере на едно място и да съхранява документите на Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА;
  • Да разкрива принадлежност към тоталитарните служби на лица, заемащи ръководни длъжности по смисъла на закона;
  • Да предоставя достъп до документите на тоталитарните служби на засегнати граждани и техните близки или родственици;
  • Да предоставя достъп до архивите за изследователска и публицистична дейност.


Отчетност

Ние сме единствената комисията, която се отчита пред Народното събрание.

Правим го два пъти в годината и никой политик не може да се оплаче, че не знае каква дейност сме извършили.


Изграждането на Централизиран архив

През 2008 г. правителството ни предостави две бивши полусрутени казарми, където трябваше да създаден Централизиран архив за документите на тоталитарните комунистически служби.

 

alt

 

Няма да скрия, че в  началото като видях състоянието на сградите се чудих дали да се откажем или да се опитаме да го направим.

Реших да продължим и имахме голямо желание и упорств. Свършихме изключителна работа и изградихме едно съвременно архивохранилище, което открихме в началото на 2011 г.

Всички, които са идвали в архива, не вярваха на очите си. Това, което сме съградили в Банкя никой не може да го приватизира за нещо друго. Така е направено съоръжението, че може да се използва само за съхранение на архиви. В него вече са събрани над 11 километра архиви от периода 1944-1991 г.

 

alt

 

В центъра на столицата разполагаме с добре оборудвана читалня, която се ползва от гражданите и изследователите.

В малката ни администрацията сме назначили много млади хора и създадохме добър колектив.


До кога с тези досиета?

През годините противниците на отварянето на архивите на Държавна сигурност не спряха да повтарят: „До кога с тези досиета?”

Около 12 са атаките срещу закона и Комисията от началото на съществуването им до днес, но те не успяха и ние продължаваме своята дейност.

Най-спокойно работихме при мандата на първото правителство на Бойко Борисов. Тогава МВР предаде над 1 млн. архиви единици.


Активна изследователска дейност

Част сме от едно уникална мрежа на сродни Комисии и институти в Европейския съюз и активно участваме в това международно сътрудничество.

 

alt

 

Изследователската ни дейност беше развита през втория мандат на Комисията и вече имаме издадени 34 документални сборници, чрез които популяризираме съдържанието на архива на ДС и разузнавателните служби на БНА.

Надяваме се този опит да бъде съхранен и продължен, защото той е в полза на нашето общество.

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Регистър

Регистър на сътрудниците на Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов