|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
Христо Христов: Пет десни кабинета да се сменят без декомунизация ще са губещи ПДФ Е-мейл
Рубрики - Образование: комунизъм
Написано от Държавна сигурност.com   
Петък, 25 Ноември 2016 11:26

alt

Сайтът desebg.com публикува видео от участието на разследващия журналист Христо Христов в предаването на БНТ „Денят започва с култура” (сряда, 23 ноември 2016 г.).

То е посветено на съвместната инициатива на община Враца и основаната от Христов фондация „Истина и памет” конференция „Тоталитаризмът в България 1944-1989: Преосмисляне чрез знание”, проведена на 20-21 ноември 2016 г. във Враца пред ученици, студенти и граждани.

Основателят на desebg.com критикува липсата на държавна политика за преосмисляне на комунистическото наследство.Анлетративата на това бездействие е активните хора в гражданското общество да се обединят и да изнасят знанието и информацията за комунистическия режим пред младите поколения не само в София, а и в страната.

Той припомни своята позиция, изразена отново по БНТ в началото на тази година, че и пет правителства, които се определят като десни, да се сменят, без да извършат декомунизация (справедливост, лустрация, пълно отваряне на досиетата) и адекватно изучаване на периода 1944-1989 г. в училище, нищо няма да се промени.

Той посочи, че БНТ е направила и прави много повече отколкото Министерството на образованието и науката, където поредният министър е дал обещание, но не е предприел нищо.

В разговора участие взима и историкът Момчил Методиев, лектор в конференцията във Враца, първата по рода си подобна инициатива извън София по идея на община.

Във видеото БНТ предлага и интервюта с други участници в конференцията: енорийския свещеник в гр. Белене Паоло Кортези, историка проф. Евелина Келбечева и писателя и политически емигрант д-р Любомир Канов.

 


 

Видео от предаването на БНТ „Денят започва с култура”, посветено на трудностите в резултат на неадекватното изучаване на комунистическия режим в училище | Източник: bnt.bg.

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Регистър

Регистър на сътрудниците на Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов