|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
Историци и експерти разчупиха мълчанието за комунизма във Враца ПДФ Е-мейл
Рубрики - Образование: комунизъм
Написано от Държавна сигурност.com   
Понеделник, 21 Ноември 2016 19:40

alt

„Младите хора трябва да разберат истината за нашето близко минало. Истини за тоталитарния период, които трябва да се знаят. Защото онзи, който не познава миналото си е обречен да няма бъдеще. От грешките в миналото ние може да се поучим”.

Това заяви днес кметът на Враца Калин Каменов (ГЕРБ) при откриването на научната конференция „Тоталитаризмът в България 1944-1989: Преосмисляне чрез знание“, която се проведе в Регионалния исторически музей в града пред ученици от различни местни училища, студенти, техните преподаватели, а също и граждани на Враца.

Инициативата е първата по рода си, която се провежда извън София, и първата, която е по идея на местната власт. Съорганизатор на събитието е неправителствената фондация „Истина и памет”.

Според кмета Каменов миналото не е приключило своето влияние върху българското общество и днес, защото
лица от комунистическият период, Държавна сигурност и агентурните ѝ мрежи все още работят в ключови обществени сектори, включително в църквата, културата и др.

 

alt

 

„Като народ и държава ние трябва да знаем истината. Колкото повече говорим за тези грозни истини, толкова по-добре”, убеден е той и допълни:

„Лекторите, които днес са тук, ще говорят активно за контролирания и тоталитарния живот и за начина, по който България е тъпчела на едно място години наред. Трябва да се замислим върху това, че днес имаме отворени граници, имаме възможност да изразяваме свободно мнението си, благодарение на хора, борили се за тази демократична свобода.

Благодаря на лекторите, че ще представят много истини, които не са написани в учебниците. Може би трябва да се срамуваме от част от тях, но те трябва да се знаят, за да не бъдат повторени в бъдеще.“

Двудневната конференция стартира още в неделя в Регионалния исторически музей с излъчването на документалния филм на БНТ „Досиетата Скитник”, разказващ за ликвидирането на писателя Георги Марков, от ДС с помощта на КГБ през 1978 г. в Лондон и прикриването на убийството му веднага след рухването на комунистическия режим през 1989 г.

Форумът днес засегна основни теми за тоталитаризма, като наследството му и опитите за декомунизация в България, проблемите с недостатъчното изучаването на този период в училище за разлика от другите страни от Източния блок, ролята и дейността репресивния апарат на БКП и отварянето на досиетата, политиката на тоталитарното управление спрямо църквата и малцинствата, както и на проблемът с паметта за жертвите на комунизма.

 

alt

 

Лекции изнесоха проф. Евелина Келбечева (Американски университет в България), доц. Лъчезар Стоянов (Нов български университет), доц. Дилян Николчев (Софийски университет „Св. Климент Охридски), председателят на Комисията по досиетата Евтим Костадинов, писателят и политически емигрант Любомир Канов, режисьорът Евгений Михайлов, инициаторът на Парк-мемориал „Белене” отец Паоло Кортези, историците д-р Момчил Методиев и Георги Михайлов, журналистите Мария Дерменджиева и Христо Христов, основател на сайтовете desebg.com, agentibg.com и pametbg.com.

От началото на тази година по инициатива на община Враца в града бяха организирани няколко изложби и провеждането на серия от лекции, свързани с комунистическото минало и запознаването на младото поколение и обществеността с истинските факти за него и пораженията му върху българското общество по времето на прехода към демокрация.

Поздравително писмо до конференцията изпрати евродепутатът Андрей Ковачев (ГЕРБ/ЕНП), член на председателството на Европейския парламент (квестор), който благодари на фондация „Истина и памет“ за тяхната смелост и неуморна работа, както и на кмета на Враца г-н Калин Каменов за неговата последователна подкрепа за инициативи, които си поставят за цел да разкрият истината за периода на тоталитарна диктатура в България и да спомогнат за осмислянето на близкото ни минало.

„Този все още незавършен процес има не само национално измерение, той трябва да бъде разглеждан и в общоевропейския контекст. Двата тоталитарни режима на XX век – комунизма и нацизма, извършиха ужасни престъпления срещу човечеството – масово депортиране, убийства и заробване на милиони човешки същества на нашия континент, оставяйки след себе си тежко наследство. Втората световна война завърши с разгрома и последвалото го категорично осъждане на единия от тях, докато другият продължи да властва в Централна и Източна Европа още няколко десетилетия и дълго не получи категорична и недвусмислена оценка”, се посочва в поздравителния адрес.

Андрей Ковачев, който от 2010 г. насам активно работи за преосмислянето на комунистическото минало и намирането на адекватно място на знанието за него в учебниците по история, е убеден, че „българското общество продължава да е разделено, защото през последните 27 години не успяхме да се обединим около един обективен прочит на близкото ни минало”.

По думите му с присъединяването на страните от Централна и Източна Европа към Европейския съюз бе поправена една историческа несправедливост, но то не въздаде справедливост за жертвите на комунизма в тези държави, нито наложи лустрация срещу бившия елит. Той продължи да се възпроизвежда, саботирайки опитите пробуждащото се гражданско общество да се отърси от сенките на миналото.

В следващите дни desebg.com ще публикува резюмета от докладите на лекторите, участвали в конференцията.

 

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Регистър

Регистър на сътрудниците на Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов