|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
Комунистическият режим ще се изучава адекватно в училище най-рано през 2019 г. ПДФ Е-мейл
Рубрики - Образование: комунизъм
Написано от Христо Христов   
Понеделник, 25 Юли 2016 13:32

alt

Най-рано през учебната 2019-2020 г. ще има шансове тоталитарният комунистически режим да се изучава адекватно по новата учебна програма в часовете по история за 10-ти клас, където цялото учебно съдържание е посветено на националната история, включително и периода на управлението на БКП (1944-1989).

Това става ясно от отговор на вицепремиера и министър на образованието и науката Меглена Кунева на парламентарен въпрос от народния представител Методи Андреев (ГЕРБ), публикуван на сайта на Народното събрание.

Както е известно основното изучаване на този период от българската история беше преместен от 12-ти в 10 клас. Той ще бъде засегнат и в часовете по история и цивилизации в 7-ми клас, където по новата учебна програма учениците ще се изучават за първи път през учебната 2018-2019 г. става ясно още от отговора на министър Кунева.

Депутатът Методи Андреев е отправил своето актуално в началото на този месец, мотивирайки се с общественото безпокойство, че тоталитарните режими на ХХ век, в частност комунистическият режим, няма да бъде застъпен в учебниците по история за 7-ми и 10-ти клас в необходимия обем, който да дава достатъчно и систематично познание, необходимо за изграждането на демократичен мироглед в учениците.

Той припомня внасянето на вниманието на министър Кунева през март 2016 г. на двете петиции за необходимостта от изучаването на тоталитарните режими – гражданската и политическата.

Депутатът подчертава и високия обществен интерес, породен от този проблем, който нарежда България на последно място в страните от Централна и Източна Европа, предизвикал политическа и обществена реакции с организирането на публични дискусии в Европейския парламент (март 2016 г.) от евродепутата Андрей Ковачев (ГЕРБ/ЕНП) и в София (юни 2016 г.) от неправителствената фондация "Истина и памет".

В отговора си министър Меглена Кунева потвърждава заявената си позиция в началото на мандата си като министър на образованието и науката (февруари 2016 г.) за необходимостта от изучаването на комунистическия режим в България, като декларира, че тя остава непроменена.

Кунева отбелязва, че новите учебни програми за 7-ти, 9-ти и 10-ти клас ще бъдат подложени на публични обсъждания, съответно в началото на 2017, 2018 и 2019 г.

Според отговора на министъра тогава ще бъдат поканени експерти и депутатите, които се интересуват от тези проблеми.

На въпроса на Методи Андреев, че към момента нито една тема, включена на зрелостните изпити, не засяга периода на комунистическата диктатура 1944-1989 г., министър Кунева отговаря, че след като този период ще се изучава по-сериозно в часовете по история няма да причина това учебно съдържание да бъде включено в темите след 7-ми клас.

„Приоритет на Министерството на образованието и науката в момента е изготвянето и правното въвеждане на новите Държавни образователни стандарти, както и всички останали промени, следващи от Закона за предучилищното и училищното образование, влизащ в сила от 1 август 2016 г.”, посочва Кунева

Тя подчертава, че в началото на 2017 г. предстои сформирането на работни групи и широко обсъждане на проектите за нови образователни програми. Според нея в МОН вече обмисляли изучаването на комунистическия режим да включва по-широки форми на обучение, включващи посещаването на места на памет, музеи и др.

 

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Регистър

Регистър на сътрудниците на Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов