|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
Експерти призоваха Кунева на дискусия за изучаването на комунистическия режим ПДФ Е-мейл
Рубрики - Образование: комунизъм
Написано от Държавна сигурност.com   
Четвъртък, 14 Юли 2016 13:32

alt
Министърът на образованието и науката Меглена Кунева беше призована да организира открита експертна дискусия  за създаването на новите държавни образователни стандарти  и учебни програми за средното образование по история.

Зад искането се обединиха професионални историци, кинодокументалисти, изследователи на периода 1944-1989 г. и експерти в образователната система, които взеха участие в конференцията „Знание и ценности” – (не)изучаването на тоталитарните режими в българското училище, проведена на 6 юни 2016 г. в Дома на Европа в София и организирана от фондация „Истина и памет”.
 Изпълнителният директор на фондация „Истина и памет” и основател на сайтовете desebg.com, agentibg.com и  pametbg.com журналистът Христо Христов внесе в сряда (13 юли 2016 г.) в Министерството на образованието и науката (МОН) предложенията към министър Кунева, обобщени по време на дискусията.

Първият по рода си форум, посветен на липсата на адекватно и модерно изучаване на тоталитарния период в часовете по история в България, очерта следните стъпки, които ръководството на МОН начело с министър Кунева следва да предприеме и за които ѝ предлага своята подкрепа:

1. Открита експертна дискусия за създаването на новите държавни образователни стандарти  и учебни програми за средното образование по история.

2. Задължително включване от страна на МОН в този процес на широка академичната общност (професионалните историци, архивисти и документалисти), а също така да бъдат поканени и представители на издателствата, ангажирани с издаването на учебници по история.

3. Включване и сравнително изучаване на идеологията на комунизма в обучението по история, в контекста на приетата от 41-то Народното събрание (2009) декларация в подкрепа на Пражката конференция „Европейската съвест и комунизмът” (2008)  и Резолюцията „Европейската съвест и тоталитаризма” на Европейския парламент (2009).

4. Създаване на виртуална платформа за изучаване на комунистическия режим в България, включваща текстове, документи, снимки и документални филми, както и произведения на другите изкуства.

5. Включване в програмите на училищни екскурзии до местата на памет, свързани с този режим – и особено местата на терор, както и места на съпротива, на изява на гражданска позиция и смелост.

6. Създаване на интерактивни форми за обучение, както и иницииране на конкурси за устна история.

През март тази година представители на гражданското общество и депутати връчиха на Кунева гражданската и политическата петици за необходимостта от изучаването на тоталитарните режими в училище (виж повече – ТУК). На срещата министър Кунева обеща да приеме всяко едно конструктивно предложение по проблема.

В писмено обръщение към участниците в дискусията в Европейския парламент „Знание за миналото – памет за бъдещето”, организирана от евродепутата Андрей Ковачев (ГЕРБ/ЕНП) през март 2016 г., тя даде своето категорично мнение, че комунизмът следва да се изучава по-сериозно в училище и се обяви против манипулирането на обществото с подхранването на носталгията към социализма (виж цялото изложение на Кунева – ТУК).

От месец март насам обаче министър Кунева и МОН не са предприели видими политики (не са информирали медиите и обществото) за разрешаването на проблемите, свързани с неадекватното изучаване на комунистическия режим в средното училище.

Тя и министреството не са в диалог със заинтересованите представители от средите на академичната общност, изследователите, кинодокументалистите, архивистите и обществениците, които желаят със своята експертна помощ, опит и инициативи да подпомогнат МОН в този процес.

В началото на месец май тази година от неправителствената фондация „Истина и памет” внесоха в МОН на вниманието на министър Кунева Списък с основни факти и събития, които липсват от учебниците по история, и без които е немислимо истинското изучаване на тоталитарния период (виж списъка – ТУК). Не последна никаква реакция от страна на министъра или на министерството.

Въпреки поканата министър Кунева не присъства на първата по рода си инициатива „Знание и ценности” – (не)изучаването на тоталитарните режими в българското училище, организирана и проведена от фондация „Истина и памет” в началото на месец юни. На дискусията дори не беше изпратен представител на МОН.

След внасянето на предложенията за реални стъпки и политики в МОН сега очакванията са министър Кунева най-накрая да реагира и започне да изпълнява дадените обещания.

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Регистър

Регистър на сътрудниците на Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов