|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
Президентът: С нови учебници в България трябва да се каже истината за комунизма ПДФ Е-мейл
Рубрики - Образование: комунизъм
Написано от Христо Христов   
Петък, 24 Юни 2016 12:46

alt

Истината за миналото е мост към бъдещето. Познаването на истината сплотява, а незнанието разединява обществото. Това обяви президентът Росен Плевнелиев на проведената тази сутрин (24 юни 2016 г.) във Военния клуб в столицата дискусия под надслов „Уроците на миналото, паметта за комунизма и осмислянето на тоталитарните режими“, с участието на президента на Германия Йоахим Гаук, предаде сайта Faktor.bg.

По думите му България трябва да върви напред с нови учебници и с истинско образование, в което няма митове и тайни.

В България бе направен опит истината за комунистическото минало и тоталитарния режим да бъде подменена, забавихме се в разкриването на истината за този период от историята ни. Има опит тези събития да бъдат заметени.

Комунистическият режим се представя тенденциозно и неправилно, сякаш българите с желание са го приели. А реално българите са първите в Източно Европа, които се противопоставят на наложената с насилие комунистическата диктатура. Пример за това е горянското съпротивително движение в България.

„Преди известно време, когато на посещение у нас беше президентът на Унгария, той потвърди, че не унгарците през 1956 г., а първи горяните в България, се опълчиха срещу комунизма”, посочи Плевнелиев.

„Но в българските учебниците по история комунистическият режим е бегло представен, без примери и факти. А децата, нашето бъдещо поколение, трябва да бъдат предупредени за истините от миналото”, допълни той.

Президентът заключи, че само през миналата година в страната са проведени над 110 прояви и инициативи, които целят преосмислянето на комунистическия период и обективното му представяне в обществото.

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Регистър

Регистър на сътрудниците на Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов