|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
Ученичка: В училище не ни учат, че Сталин и Хитлер са били съюзници ПДФ Е-мейл
Рубрики - Образование: комунизъм
Написано от Йоана Дивчева   
Четвъртък, 16 Юни 2016 07:21

alt

Сайтът desebg.com публикува изказването на Йоана Дивчева, ученичка от 10-ти клас от 19 СОУ „Елин Пелин”, направено по време на дискусията „Знание и ценности” – (не)изучаването на тоталитарните режими в българското училище, проведена на 6 юни 2016 г. в Дома на Европа в София, организирана от фондация „Истина и памет”.

Изказването на Йоана Дивчева представя погледа на част от младите хора върху задълбочаващия се образователен проблем, с нерешаването на който България се нарежда на последно място в страните в Централна и Източна Европа, преживели комунизма.

В първия по рода си форум, събрал професионални историци, експерти в образованието и кино-документалисти, бяха очертани проблемите за неадекватното преподаване на комунистическия режим в училище, както и мерките, които гражданския сектор настоява да бъдат предприети от Министерството на образованието и науката.

 

Неспоменаването на Коминтерна

Първо, на нас никой не ни е обяснил какво е Коминтернът (виж повече за комунистическата идеология – ТУК). Той изобщо не е споменаван в часовете по история. Засипват ни само с факти, без обяснение на термините.

Учебниците са изключително лошо написани. Например в 6-ти клас по история в едно изречение ставаше въпрос за трима царе, а следващото изречение започваше с той. Кой е той, така и не се разбира.


Без разкази на жертви и документални филми

Материалът е сух и скучен. Без документални филми. Без разкази на оцелели, които са преминали през ада на концлагерите.

Изключително малко време се отделя на тоталитарните режими, а когато се отделя, се преподават пропагандни лъжи. Комунизмът се идеализира и най-страшното е, че той се идеализира именно от учителите.


Учители издигат времето на бай Тошо на пиедестал

Така че и дори да се въведе изучаването на комунизма необходимо е да бъдат сменени кадрите в училищата поставящи времето на бай Тошо на пиедестал и да се назначат млади, здраво мислещи хора.

Друг проблем е, че в информацията в учебниците не се осъвременява. Историята се замита, фалшифицира се. Липсват конкретни цифри за жертвите.

Споменава се, че е имало хора, изпращани в лагери, но не се обяснява защо.


Нищо за Сталин

За Сталин нищо не се учи. Не се споменава това, че той е избил много повече хора от Хитлер. Не се отбелязва факта, че двамата с Хитлер започват Втората световна война, като си поделят Полша, че са били съюзници. Тези неща не ги учим в училище.

Ежедневно чувам в училище изказвания от сорта: „Ех, колко хубаво беше при бай Тошо” и то от съучениците ми, което значи, че техните мозъци са вече промити.

Ако се въведе скоро промяната, за която тази дискусия настоява, то може би ще се изкоренят вменяваните ни неистини.

На финала ще посоча, че цялата образователна система в България е сбъркана по простата причина, че нас ни учат какво да мислим, а не как да го правим, което е изключително погрешно.

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Лагерът "Белене" - памет

Банер

Регистър

Регистър на сътрудниците на Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов