|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
(Не)изучаването на тоталитарните режими в училище събира историци, кино-документалисти и експерти ПДФ Е-мейл
Рубрики - Образование: комунизъм
Написано от Държавна сигурност.com   
Четвъртък, 02 Юни 2016 11:32

alt
Неизучаването на тоталитарните режими в българското училище ще събере в понеделник, 6 юни 2016 г., историци, кино-документалисти и експерти, които ще обсъждат проблема, който нарежда България на последно място в страните от бившия Източен блок, преживели комунистическия режим, в които отдавна този въпрос е намерил решение в образователната програма, възпитанието и обучаването на младите поколения.

Дискусията „Знание и ценности” – (не)изучаването на тоталитарните режими в българското училище ще се състои в Дома на Европа в София от 9.30 ч.,  а организатор на събитието е фондация „Истина и памет”.

В дискусията ще вземат участие проф. Евелина Келбечева от Американския университет в България, автор на гражданската петиция за необходимостта от изучаването на комунистическия режим в училище, доц. Лъчезар Стоянов от Нов Български университет, както и други техни колеги от Софийския университет „Св. Климент Охридски” и различни висши учебни заведения в страната.

Доц. Виолета Стойчева от Великотърновският университет „Св. Св. Кирил и Методий“ ще представи във втория панел доклада „Темата за комунизма в образователните практики – сравнителен преглед”.
Лиляна  Друмева, експерт в МОН  ще разгледа необходимостта от нови управленски решения за осъвременяване на учебното съдържание по история и цивилизации.

В третия панел „Силата на документа” ще се дискутират проекти за учебни филми и други визуални форми. Според последните социологически проучвания филмите се нареждат на второ място след училището от източниците, от които младите хора в България черпят информация за тоталитарния комунистически режим.

В този панел са поканени режисьорите Малина Петрова, Атанас Киряков, Евгений Михайлов, Росен Елезов, Стойчо Шишков и др.

За дискусията са поканени министърът на образованието и науката Меглена Кунева и заместникът ѝ Диян Стаматов, които преди няколко месеца приеха гражданската и политическата петиции по този проблем и обещаха промяна в образователната програма.

Поканени са и ръководството и членовете на  Парламентарната комисия по образованието и науката, а така също и други български парламентаристи, както и представители на различни държавни институции, а също така представители на граждански организации, общественици и журналисти.

 В събитието ще вземе участие евродепутатът Андрей Ковачев (ГЕРБ/ЕНП), който през март 2016 г. организира обществено обсъждане на този проблем на конференция в Брюксел.

На базата на оценките за историците, експертите и кино-документалистите форумът ще приеме рамката на факти и събития от периода 1944-1989 г., които следва да бъдат включени в новите учебни програми и учебници. Заключението ще бъде внесено в Министерството на образованието и науката.

Организаторът на събитието е фондация „Истина и памет” е неправителствена организация, регистрирана в обществена полза. В нея влизат проф. Евелина Келбечева, историк от Американския университет в Благоевград и инициатор на гражданската петиция за необходимостта от изучаването на тоталитарните режими в училище, адвокат Александър Кашъмов, ръководител на правия екип на фондация „Програма достъп до информация”, Георги Михайлов, изследовател, основател на сайта desehistory.com и Христо Христов, разследващ журналист и основател на сайтовете desebg.com, agentibg.com и pametbg.com.

Целта на фондацията е да подпомогне създаването на обективна обществена оценка за историята на комунизма и неговите престъпления, както и да участва активно в обществения дебат за необходимостта от преосмислянето на тоталитарното минало и предаването на знанието за него на следващите поколения.

Виж линк за събитието във Фейсбук – ТУК.

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Регистър

Регистър на сътрудниците на Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов