|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
Внасят при Кунева петициите за изучаването на престъпленията на комунизма ПДФ Е-мейл
Рубрики - Образование: комунизъм
Написано от Христо Христов   
Четвъртък, 10 Март 2016 13:12

alt
Утре, 11 март 2016 г., депутати от различни парламентарни партии ще се срещнат с вицепремиера и министъра на образованието и науката Меглена Кунева и ще ѝ връчат петицията за необходимостта от изучаването на тоталитарния комунистически режим в училище.

Това съобщи днес в парламента депутатът Методи Андреев (ГЕРБ), инициатор на петицията, под която са се подписали 103 депутати.

„Ще отидем сутринта в Министерството на образованието и науката за среща с министър Меглена Кунева, на която ще връчим петиция с горещата молба в учебните програми да се отдели достатъчно място за тази най-близка история на България. Така подрастващите ще знаят какви са били тоталитарните режими на ХХ век”, каза Андреев на брифинг в Народното събрание.

Той припомни, че в края на 2015 г. е започнала тази инициатива, в която участват народни представители от парламентарните групи на ГЕРБ, Реформаторския блок, ДПС, както и независими депутати.

По думите му инициативата е минала под патронажа на президента Росен Плевнелиев, след като в края на януари 2016 г. и той се присъедини към нея.

„Смятаме, че повече няма смисъл да протакаме нещата и искаме да ви съобщим, че петицията е подписана от 103 депутати, от всички евродепутати, с изключение на Николай Бареков и тези на социалистическата партия, подписана от президента и вицепрезидента”, обясни Андреев.

Той припомни, че преди петицията на депутати е имало идентична, която е инициирана от историка проф. Келбечева и тя е събрала над  2100, включително подписите на президентите Желю Желев и Петър Стоянов. Електронната петиция на депутатите е подкрепена от близо 1700 души.

Очаква се на утрешната среща в МОН да присъстват и представители на гражданската петиция.

През февруари новият министър на образованието Меглена Кунева потвърди по време на парламентарния контрол в отговор на депутата Борис Станимиров (Реформаторски блок), че в новите учебни програми се предвижда повече часове по история, включително и за по-подробното изучаване на комунистическия режим.

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Регистър

Регистър на сътрудниците на Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов