|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
Кунева: Предвидени са повече часове по история за изучаването на комунистическия режим ПДФ Е-мейл
Рубрики - Образование: комунизъм
Написано от Христо Христов   
Неделя, 21 Февруари 2016 09:26

alt
Новият учебен план, който е в резултат на приетия миналата есен Закон за училищното и предучилищното образование, предвижда повече възможности за учене по история, включително и по-подробното изучаване на комунистическия режим.  

Това стана по време на парламентарния контрол в петък (19 януари 2016 г.), когато новият министър на образованието и науката Меглена Кунева отговори на един от първите парламентарни въпроси, акцентиращ върху проблема с изучаването на комунизма, зададен ѝ от народния представител Борис Станимиров от Реформаторския блок (ДСБ).

По думите на Кунева комунистическият режим вече ще се изучава в 7-ти, 9-ти и 10-ти клас. Учебните часове по история ще са значително увеличени, като в 10-ти клас учениците ще учат не както до сега 72 часа, а 126 часа годишно.

С колко точно ще бъдат увеличени часовете, посветени на комунизма и неговите престъпления обаче не стана ясно.

Министър Кунева обясни, че до момента учениците придобиват знания по история за комунистическия режим в три класа: 6-ти, 10-ти и 11-ти. Тя обаче призна, че е недостатъчен броят на часовете по история, посветени на тоталитарния период.

Според нея досега „проблемът е не липсата на проблематиката в програмите и учебниците, а по-малкият брой учебни часове. Този период е в края на учебниците и за него не остава достатъчно време”.

По думите ѝ през 2012 г. учебниците са преработени за обективното отразяване на този период. И към момента обаче в учебниците по история липсват основни факти за комунистическия режим и неговите престъпления, категорични са експерти от образователната сфера, издателствата и гражданския сектор.

В противен случай, ако съдържанието на учебниците отговаряше на потребностите, нямаше да се инициират граждански и политически петиции с настояването за смяна на учебните програми и подмяната на учебниците с ново, актуално съдържание.

Така например от учебниците по история липсват фактите за трите тайни фалита по време на управлението на БКП, за горянското съпротивително движение, за селските бунтове, включително и женски бунтове в Северозападна България против насилствената колективизация, за концентрационните лагери, за дейността на репресивния апарат на БКП в лицето на Държавна сигурност и тяхната тотална зависимост от съветския КГБ, както и много други факти и подробности, очертаващи тоталитарния репресивен характер на комунистическото управление.

„Този въпрос вълнува не малка част от обществото и това е факт, който всеки политик трябва да уважава”, коментира още министърът. По думите ѝ историята трябва да дава не просто знания за определени исторически събития, но и отношение, ценности, нагласи, разбиране на историческото ни минало.

„Тревожно е това, което видяхме наскоро след 25-годишнината от падането на Берлинската стена, че 90% от младите хора между 15 и 35 години заявяват, че не знаят нищо или почти нищо за комунистическия режим”, заяви Кунева.

Депутатът Борис Станимиров напомни, че преди няколко месеца група народни представители внесоха законопроект, с който се предлагаше в новия образователен закон  за залегне текст за изучаването на тоталитарните режими, включително и комунистическия с неговите престъпления, но мнозинството не го подкрепи.

„След това депутати от различни парламентарни групи подписахме петиция с искане престъпленията от комунистическите режими да бъдат изучавани задълбочено и обективно в училищата”, каза Станимиров. Към тази петиция се присъедини неотдавна и президента Росен Плевнелиев, както и българските евродепутати без тези на БСП и Николай Бареков.

През 2014 г. историкът проф. Евелина Келбечева от Американския университет в Благоевград инициира гражданска петиция за необходимостта от изучаването на комунистическия режим в училище, която събра над 2100 гласа подкрепа. Предстои внасянето на двете петиции от техните автори при министъра на образованието и науката Меглена Кунева.

Единственото място, където подробно са систематизирани престъпленията на комунизма, е новият сайт pametbg.com, посветен на жертвите на комунизма.

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Регистър

Регистър на сътрудниците на Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов