|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
Президентът подписа петицията за изучаване на тоталитарния комунизъм в училище ПДФ Е-мейл
Рубрики - Образование: комунизъм
Написано от Държавна сигурност.com   
Петък, 29 Януари 2016 15:02

alt
„Слагам сърцето си в тази тема и подписвам без колебание петицията за  изучаване на тоталитарните режими през миналия ХХ век в часовете по история”. Това заяви днес президентът Росен Плевнелиев, преди да положи пред подписката инициирана от грепа депутати от ГЕРБ начело с Методи Андреев.

Днес група от политици, общественици и журналисти се срещнаха и разговаря по проблема с държавния глава.

„Президентската институция подкрепя каузи. Каква по-смислена кауза от тази да си научим уроците от историята, защото истината е, че днес в Европа виждаме вече доста ненаучени уроци от историята, които се връщат със страшна сила към нас”, коментира Плевнелиев при подписването на петицията.

„Решихме да направим петиция, с която да поискаме историята на тоталитарните режими да влезе реално и обективно в учебниците по история, защото сме водени от идеята, че народ, който не е разбрал миналото си има опасност да го повтори”, заяви по време на срещата Методи Андреев.

Той посочи, че петицията е подписана от 103 народни представители ГЕРБ, Реформаторския брок, ДПС и 2-ма от БДЦ.

В срещата освен Методиев участваха евродепутатът  Владимир Уручев (ГЕРБ/ЕНП), политическият емигрант Алекс Алексиев, син на убития от комунистите веднага след 9-ти септември интелектуалец Райко Алексиев, представляващ българите в САЩ, подкрепящи инициативата, главният редактор на сайта Faktor.bg Стойко Стоянов, автор на петицията и журналиста Христо Христов, основател на сайтовете desebg.com agentibg.com и новия pametbg.com. А също така и голяма част от секретарите на държавния глава.

Евродепутатът Уручев представи подписката на българските евродепутати без БСП и Николай Бареков, които са се присъединили към петицията с подписите си.

Христо Христов представи от името на историка проф. Евелина Келбечева, която отсъства от България в момента , гражданската петиция по същия проблем, коятопроф. Келбечева  инициира през 2014 г., събрала подписите на над 2000 души от гражданското общество, представители на академичните среди, включително и подписите на президентите Желю Желев и Петър Стоянов.

Участниците в срещата се обединиха, че е крайно време този проблем да бъде решен и в новия Учебен план и учебни програми да залегне паралелното изучаване на тоталитарните режими от ХХ, така както самото българско Народно събрание е приело с декларация през 2009 г., подкрепяйки решението на Европейския парламент по този въпрос.

Подписването на петицията от президента Плевнелиев съвпада с поисканата от премиера Борисов оставка на министър на образование проф. Тодор Танев.

Крайната цел на двете петиции, инициирани по гражданска и политическа линия да бъдат внесени при министъра на образованието, а проблемът да бъде дискутиран с него. До момента от МОН не са излъчили никакви сигнали или взимали отношение към този проблем, с който България е на опашката от всички други държавни в Централна и Източна Европа, преживели комунистически режим.

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Лагерът "Белене" - памет

Банер

Регистър

Регистър на сътрудниците на Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов