|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
Депутати стартираха нова петиция за изучаването на комунистическия режим в училище ПДФ Е-мейл
Рубрики - Образование: комунизъм
Написано от Христо Христов   
Понеделник, 07 Декември 2015 16:58

alt

По инициатива на народни представители от ГЕРБ в интернет стартира петиция, чрез която се призовава за по-сериозното изучаване на тоталитарните режими през миналия ХХ век в часовете по история.

Към нея вече са се присъединили депутати от Реформаторския блок, ДПС, а същото така и 12 от българските евродепутати (6 от ГЕРБ, 1 от Реформаторския блок, 4 от ДПС и 1 от ВМРО). Документът е адресиран към министъра на образованието и науката проф. Тодор Танев, който зае този пост във втория кабинет на Борисов по предложение на Реформаторския блок.

„През изминалите 25 години на преход в българската образователна система изучаването на тоталитарните режими през ХХ век остана частично и непълно застъпено в учебните програми. Обществената необходимост от осветляването на тези периоди става все по-осезаема за младите българи. Недопустимо е мирогледът на хората, които ще управляват държавата утре, да бъде моделиран с невежество и заблуди за миналото”, се посочва в петицията до него.

Инициаторите ѝ напомнят, че през 2009 г. българският парламент подкрепи решенията на Пражката декларация от 2008 г. „Европейската съвест и комунизмът” за осъждане на престъпленията на комунизма и приравняването им с тези на нацизма.

„В декларацията, която бе подкрепена преди 6 години от българските народни представители, ясно и категорично се препоръчва: „преразглеждане и коригиране на учебниците по европейска история, така че децата да могат да научат и да са предупредени за комунизма и неговите престъпления по същия начин, по който са научени да осъждат нацистките престъпления”, се казва още в петицията.

Подписалите я депутати и евродепутати призовават министъра на образованието и науката да се разпореди да бъдат предприети действия, щото в учебните програми на българските училища да бъде включено изучаването на тоталитарните режими през ХХ век.

„Основание за това наше искане е и фактът, че България остана единствената страна от бившия социалистически лагер, в която близкото минало не се преподава на подрастващите. Формирането на правилни ценности и изграждането на младите българи като достойни патриоти и родолюбци е в нашите ръце”, заключават депутатите (петицията може да бъде подкрепена – ТУК).

Инициативата на депутати от ГЕРБ идва два месеца, след като с единични изключения парламентарната група на партията на Бойко Борисов се въздържа при приемането на специален текст за изучаването на комунистическия режим в новия Закон за предучилищното и училищното образование.

Това предложение беше направено от депутата от Реформаторския блок Борис Станимиров, но пасивната позиция на почти всички депутати от ГЕРБ попречи то да бъде прието и по този начин Министерството на образованието и науката да бъде задължено да промени Учебния план и учебните програми.

Това е втората петиция, свързана с проблема на липсата на достатъчно информация за тоталитарното управление на БКП. Първата такава петиция беше инициирана през февруари 2014 г. от проф. Евелина Келбечева, историк в Американския университет в Благоевград (виж петицията от 2014 г. – ТУК). Тя събра над 2000 подписа, но нито предишното ръководство на МОН, нито сегашното са коментирали публично или са взимали отношение по проблема.

Експерти в образованието, чието мнение desebg.com е публикувало в сайта, са единодушни, че основният проблем е приемането на нов Учебен план и нови учебни програми. Досега от МОН винаги са се оправдавали, че ситуацията по този въпрос у нас е такава, защото се работи по стар Учебен план и програми.

Едва след това трябва да дойде смяната на учебниците, в които сега има само обща и непълна информация за характера и истинските факти от периода (1944-1989), в който България е под комунистическото управление с помощта на СССР.

 

За точното съдържание в момента на учебниците по история за средните училища – прочетете повече в анализа „Комунизмът в учебниците” на Любомир Пожарлиев.

Какво не знаят младите хора за комунизма – вижте в представителното изследване на НЦИОМ от 2013 г.

 

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Лагерът "Белене" - памет

Банер

Регистър

Регистър на сътрудниците на Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов