|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
И Божидар Димитров подкрепи искането за изучаване на комунистическия режим в училище ПДФ Е-мейл
Рубрики - Образование: комунизъм
Написано от Христо Христов   
Понеделник, 28 Април 2014 10:03

alt
Директорът на Националния исторически музей проф. Божидар Димитров подкрепи искането за изучаване на комунистическия режим в средното училище.

В предаването „Денят започва с култура” по БНТ днес той и проф. Евелина Келбечева дебатираха проблема с липсата на знание за комунизма в българското училище.

Проф. Божидар Димитров, който два пъти беше кандидат за народен представител на БСП и е разкрит като сътрудник на бившето Първо главно управление на ДС, а в кабинета Борисов за кратко беше министър без портфейл, обяви, че ще се присъедини към петицията, открита през февруари 2014 г. от проф. Келбечева, за паралелно изучаване в училище на националсоциализма и комунизма.

С петицията, която е отворена за подкрепа в интернет (виж документа – тук), се настоява за промяна на учебните планове за средното образование и изучаването на комунизма.

Божидар Димитров посочи, че изучаването на този период трябва да е обективистично и без "матри". Самият той разказа, че се убедил в несъстоятелността на т. нар. социалистически стой още преди 10 ноември 1989 г. „Това стана, когато с хонорар от 2000 лв. в джоба за една от книгите ми, с дъщеря ми минахме покрай „Кореком” и тя ме помоли да й купя едно шоколадово яйце за 50 американски цента и аз не можах”, посочи историкът.

Проф. Келбечева заяви, че на този етап от Министерството на образованието и науката отказват дебат по поставените с петицията искания.

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Лагерът "Белене" - памет

Банер

Регистър

Регистър на сътрудниците на Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов