|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
Образование: комунизъм
Внесоха в Конгреса на САЩ законопроект за изучаването на комунистическите престъпления ПДФ Е-мейл
Рубрики - Образование: комунизъм
Написано от Държавна сигурност.com   
Петък, 17 Декември 2021 15:14

alt

 

В началото на месец декември 2021 г. група от 62 републиканци в Камарата на представителите в американския Конгрес внесоха за разглеждане законопроект, поощряващ училищата да включат в учебните си програми изучаването на престъпленията на комунизма.

Информацията за законодателната инициатива бе публикува най-напред в „Свободна Европа“, а desebg.com ѝ дава гласност.

Законопроектът е представен на пресконференция от един от вносителите му – Мария Елвира Салазар, представителка на Флорида в Конгреса (от 2021 г.). Американската журналистка, водеща на телевизия и политик е родена в семейство на кубински имигранти.

продължава>
 
Андрей Ковачев: По инерция описват комунизма, че строил и сме имали битови уреди, благодарение на БКП ПДФ Е-мейл
Рубрики - Образование: комунизъм
Написано от Христо Христов   
Петък, 12 Юни 2020 18:14

alt

 

„Отново „инерцията” – комунизмът строил и сме имали битови уреди, благодарение на БКП”, това коментира евродепутатът Андрей Ковачев в своя профил във Фейсбук по повод начина, по който издателство „Булвест 2000” превратно представя тоталитарния комунистически режим в новия си учебник си за 4 клас от 2019 г. по „Човекът и общество”.

Както desebg.com писа неотдавна във въпросния учебник е посочено, че „в продължение на 45 години Комунистическата партия насочвала усилията на обществото към строителство на заводи, пътища, училища и жилища”.

А самата БКП е представена като „политическа партия, която налага идеята за комунистическо общество, в което хората ще имат равни права, задължения, имущество и др.” (виж подробностите – ТУК).

продължава>
 
Детето ми няма да стъпи в час, когато преподават тази дивотия за 45-годишното строителство на БКП ПДФ Е-мейл
Рубрики - Образование: комунизъм
Написано от Държавна сигурност.com   
Неделя, 07 Юни 2020 19:24

alt

 

Читателите не останаха равнодушни към публикацията на desebg.com по повод съдържанието на учебника за 4 клас по „Човекът и обществото” на изд. „Булвест 2000” (собственост на „Клет България”), с което на 10-годишните българчета е спестено, че БКП създава тоталитарен комунистически режим от съветски тип в България, но за сметка на това „в продължение на 45 години Комунистическата партия насочвала усилията на обществото към строителство на заводи, пътища, училища и жилища” (виж подробностите - ТУК).

От издателството обясниха, че не се дават оценка на историята на обществените отношения, а авторите на учебника проф. Румен Пенин и доц. Георги Якимов от Софийския университет „Св. Климент Охридски” посочиха, че съдържанието е одобрено от Министерството на образованието и науката (вижте двете позиции – ТУК).

Сайтът desebg.com представя коментарите в социалната мрежа, публикувани на профила на журналиста Христо Христов, както и на страницата във Фейсбук на desebg.com  и pametbg.com и в групата „България за изучаването на комунизма в училище”.

продължава>
 
Издателството и авторите на учебника, описващ управлението на БКП като 45-годишно строителство: Имаме одобрение от МОН ПДФ Е-мейл
Рубрики - Образование: комунизъм
Написано от Христо Христов   
Четвъртък, 04 Юни 2020 08:51

alt

 

„Булвест 2000” (собственик на „Клет”) – издателството на учебника за учебникът за 4 клас по „Човекът и обществото”, в който БКП е представена като партия, насърчавала 45 години обществото за строителство, но не и че е изградила тоталитарен режим (виж подробностите – ТУК), изпрати до desebg.com отговор на запитването на сайта, с което изразява становище по случая във връзка с публикацията на сайта в понеделник.

С позицията, изпратена чрез издателството, излязоха и авторите на учебника географът проф. Румен Пенин и историкът доц. Георги Якимов от Софийския университет „Св. Климент Охридски”.

В нея те посочват, че съдържанието на учебника е одобрено от МОН и са спазени всички изисквания на учебната програма.

Доц. Георги Якимов изпрати до desebg.com и документ от Комисията по досиетата за неговата непринадлежност към тоталитарните комунистически служби, макар никъде в публикацията на сайта за съдържанието на учебника, на който той е съавтор, този въпрос да е поставян или коментиран.

продължава>
 
Четвъртокласници учат от учебник: 45 години Комунистическата партия насочвала обществото към строителство ПДФ Е-мейл
Рубрики - Образование: комунизъм
Написано от Христо Христов   
Понеделник, 01 Юни 2020 16:35

alt

 

„В продължение на 45 години Комунистическата партия насочвала усилията на обществото към строителство на заводи, пътища, училища и жилища”.

„Комунистическа партия – политическа партия, която налага идеята за комунистическо общество, в което хората ще имат равни права, задължения, имущество и др.”

С такива примери учебникът за 4 клас по „Човекът и обществото” на издателство „Булвест 2000” (собственик на „Клет”) запознават 10-годишните българчета с най-важното от българската история след 1944 г.

Сайтът desebg.com бе сезиран от свой читател, учуден как е възможно по такъв неточен и подвеждащ начин е представена същността на най-новата ни история.

Цитираните текстове фигурират в урока „България и българското общество през 20 век” от въпросния учебник, който е издаден от през 2019 г.

Като негови автори са посочени проф. Румен Пенин -   географ в Софийски университет „Св. Климент Охридски”, доктор от Московския държавен университет и доц. Георги Якимов -  историк в Софийския университет, преподавател по „История и гражданско образование” и „Методика на обучението по история”.

За разлика от своите връстници в страни като Полша, Чехия, Румъния и др., където още преди години бе извършена образователна декомунизационна реформа, българските четвъртокласници няма как от такъв тип учебници да разберат още в началното училище, същността на комунистическия режим

В учебника липсва елементарно обяснение за същността на тоталитарния характер на управлението на БКП, както и, че тя е на власт благодарение на тоталната зависимост от СССР.

За сметка на това е написано, че градското население станало по-голямо, че там хората намирали работа, по-добро образование и развлечения.

продължава>
 
<< Начало < Предишна 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Следваща > Край >>

Страница 1 от 24
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Лагерът "Белене" - памет

Банер

Регистър

Регистър на сътрудниците на Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов