|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
Агентите на Държавна сигурност в 46-то Народно събрание са от ИТН, БСП и ДПС ПДФ Е-мейл
WHO IS WHO - НС
Написано от Христо Христов   
Четвъртък, 22 Юли 2021 11:44

alt

 

Партиите на Слави Трифонов, Корнелия Нинова и Мустафа Карадайъ успяха да вкарат сътрудници на тоталитарните комунистически служби в ДС в 46-то Народно събрание.

Това показа проверка на desebg.com сред избраните народни представители в новия парламент.

Преди изборите на 11 юли 2021 г. Комисията по досиетата огласи общо 51 сътрудници сред кандидатите за депутати.

От тях в 46-то Народно събрание са влезли 5 сътрудници, издигнати от три партии – „Има такъв народ“ (ИТН), БСП и ДПС. Това са:

ИТН

 • Иван Василев Хиновски, народен представител в 6 МИР – Враца. Секретен сътрудник „ХАБОВ“ на Първо главно управление на ДС от 1982 г.;
 • Николай Стефанов Радулов, народен представител в 23 МИР – София, издигнат от ПП „ИМА ТАКЪВ НАРОД“. Щатен служител на Софийско градско управление на МВР-ДС от 1981 г.
 • БСП

  • Бойко Любомиров Клечков, народен представител в 10 МИР – Кюстендил, издигнат от КП „БСП ЗА БЪЛГАРИЯ“. Щатен служител на Окръжно управление на МВР-ДС от 1983 г.;
  • Румен Василев Гечев, народен представител в 15 МИР – Плевен, издигнат от КП „БСП ЗА БЪЛГАРИЯ“. Секретен сътрудник „ЕКОНОМОВ“ на Първо главно управление на ДС от 1987 г.

  ДПС

  • Рамадан Байрам Аталай, народен представител в 17 МИР – Пловдив - област, издигнат от ПП „ДВИЖЕНИЕ ЗА ПРАВА И СВОБОДИ“. Агент „ВЕРГИЛ“ на Софийско градско управление на МВР-ДС от 1982 г.

  Прави впечатление отсъствието на сътрудници от БСП като Велизар Енчев и Таско Ерменков.

  Само „Демократична България“ нямаше сътрудници сред кандидатите за депутати в 46-то Народно събрание.

  ГЕРБ-СДС и „Изправи се! Мутри вън“ имаха по двама сътрудници в листите си, но те не са избрани за народни представители.

  В предходния 45-ти парламент сътрудниците на тоталитарните комунистически служби също бяха 5-ма, което е най-малкия брой сътрудници в сравнение в предишните парламенти, в които Държавна сигурност имаше не по-малко от 11 представители.

  В България не е прилагана лустрацията и агентите на ДС или разузнавателните служби на БНА нямат ограничения да заемат ръководни длъжности.

  По силата на закона за досиетата от 2006 г. Комисията по досиетата огласява само принадлежността им към тоталитарните служби в различни сфери на политически и обществен живот, като целта е обществото да бъде информирано кой какви обвързаности е имал с репресивните органи по време на тоталитарния комунистически режим до 10 ноември 1989 г.   
  FacebookTwitter
  Google BookmarksLinkedin
  MySpaceRSS Feed

  Лагерът "Белене" - памет

  Банер

  Регистър

  Регистър на сътрудниците на Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА

  Сайт Памет

  Сайт Памет

  Виртуален музей

  Виртуален музей на българския комунизъм
  https://www.desebg.com

  Коментарно

  Коментарно

  Библиотека

  Библиотека

  Речник

  Коментарно
  komdos
  Декомунизация
  Христо Христов