|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
Нинова запази двама сътрудници на ДС като водачи на листи за изборите на 11 юли ПДФ Е-мейл
WHO IS WHO - НС
Написано от Христо Христов   
Неделя, 30 Май 2021 08:35

alt

 

Председателят на БСП Корнелия Нинова запази два сътрудници на тоталитарните комунистически служби като водачи на листи за предстоящия предсрочен парламентарен вот на 11 юли 2021 г.

Това стана ясно, след като тази седмица Националният съвет на социалистическата партия одобри водачите на листи. Сред тях да Румен Генчев и Велизар Енчев.

Двамата бяха водачи на листи и на изборите на 4 април тази година, като Генчев водеше листата в 15-МИР Плевен, а Енчев – 29-МИР Хасково.

Румен Генчев запазва водачеството си в Плевен, а Анчев този път оглавява червената листа в проблемния за БСП 9-МИР Кърджали.

На изборите през април водач на листа на БСП беше и Таско Ерменков (18-МИР Разград), но за предстоящия парламентарен вот той е един от сменените водачи.

Той беше един от поканените от бившия доцлидер Жан Виденов за новото ляво обединение, макар да отрече да е давал съгласие да бъде включено името му сред учредителите и заяви, че няма намерение да напуска БСП.

Румен Гечев

Румен Генчев е бивш член на БКП от 1981 г. и е известен като член на злощастното правителството на БСП с премиер Жан Виденов, което доведе страната до икономическа, финансова и банкова разруха, както и до хлебна криза през 1996-1997 г.

В кабинета Виденов той беше вицепремиер и министър на икономическото развитие, пряко отговорен за тежката икономическа катастрофа.

Румен Гечев е разкрит като секретен сътрудник „ЕКОНОМОВ“ на Първо главно управление на ДС от 1987 г. (виж досието му – ТУК).

 

Велизар Енчев

Велизар Енчев също е бил член на БКП от 1984 г. Той беше разкрит от Комисията по досиетата като щатен сътрудник на Първо главно управление на ДС от 1985 г.

В кадровото досие са запазени сведения за предадени доноси за негови студенти още докато следва и преди да бъде назначен в ПГУ. В един период работи в резидентурата на разузнаването в Белград, но в кадровото му досие е отбелязано, че той не е успял да вербува агент.

По времето на управлението на СДС при кабинета Костов Енчев е назначен за посланик в Загреб (1997-2002). След това се подвизава като журналист.

От 2005 г. прави опити да влезе в политиката, като се кандидатира за различни изборни длъжности. Покрай телевизия „СКАТ“ влиза в ръководните органи на партията на Валери Симеонов НФСБ.

На парламентарните избори през 2014 г. е избран за депутат от фронта, но бързо се скарва с лидера на партията и става независим кандидат.

След това учредява Движение за радикална промяна „Българската пролет“ и става негов председател, но с нея не постига никакъв успех.

През пролетта на 2019 г. прави пореден партиен завой – става кандидат за депутат в Европейския парламент, издигнат от БСП, но не е избран. Същата година започва да води предаване в партийната телевизия на БСП.

 

БСП не се разграничи от сътрудниците на комунистическите служби

Независимо от изминалите 31 години от краха на тоталитарния режим правоприемникът на БКП не се разграничи от комунистическите тоталитарни служби и продължава да ги издига на ръководни длъжности. Във всички парламенти от 1990 г. насам БСП е имала сътрудници на ДС или разузнавателните служби сред стоите депутати.

На редовните парламентарни избори през април 2021 г. БСП издигна най-много сътрудници на тоталитарните служби – 15. От тях в 45-то Народно събрание влязоха 3-ма, сред които Гечев и Енчев.

 

alt 

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Регистър

Регистър на сътрудниците на Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов