|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
Явочник „ДУНАВ“ на ДС се завръща в политика ПДФ Е-мейл
WHO IS WHO - НС
Написано от Христо Христов   
Понеделник, 10 Май 2021 14:50

alt

 

Жан Виденов, бивш председател на БСП и министър-председател на злощастното правителство  (1995-1997) на соцпартията, донесло на българите жестока икономическа криза, срив на банковата система, хиперинфлация и хлебна криза, даде заявка за връщане в политиката.

„Има Инициативен комитет за създаването на нова лява партия. Аз съм сред най-активните членове, защото имам най-голям опит“, заяви самият Виденов пред интервю за Plovdiv-Press.

След канастрофалното му управление Виденов подаде оставка и се оттегли от политиката-

Той обаче е един от лидерите на партии в България и премиери, за които Комисията по досиетата е установила, че са с принадлежност към бившата Държавна сигурност.

Виденов е разкрит като съдържател на явочна квартира  под псевдонима „ДУНАВ“ на Областно управление на МВР-ДС Пловдив от 1988 г.

През месец най 1990 г. при тайното чистка на досиетата на агентурния апарат, извършана от ДС, когато БКП вече е сменила името си на БСП, досието на Виденов е унищожено с протокол.

Запазени са картон обр. 4 с името на Виденов; рег. дневник, в който е вписан псевдонима на съдържателя на явочната квартира, както и уведомително писмо вх. № 2342/28 май 1990 г. за унищожаване с протокол № 20/ 30 януари 1990 г. на ЯК „ДУНАВ” (виж повече за унищоженото му досие – ТУК).

По думите на Виденов идеята за пормиране на нова партия „Лява алтернатива е на Иван Атанасов – последният председател на младежката организация на БКП/БСП, бивш член на ВС на БСП и народен представител в 37- то Народно събрание от левицата.

Тъй като няма време за съдебна регистрация до предстоящия предсрочен парламентарен вот на 11 юли тази година „Лявата алтернатива“ щяла да участва в предизборна коалиция с други партии, една от които е Съюз на комунистите в България.

Самата коалиция най-вероятно ще се нарича „За чиста и свята република“.
Той сподели, че не го боли за това, което става в БСП, защото положението там било безнадеждно.

„БСП няма бъдеще. Аз напуснах партията още през 2000 година. Това беше очевидно още тогава, оставиха я да деградира като отпаден продукт на Генералското движение. След толкова много години всички виждат резултата и всеки си прави оценката. Там бъдеще няма“, смята Виденов.

Според него за случилото се в бившия Източен блок била виновна перестройката, която „съсипа приятелските народи на Съветския съюз. Всички ги познавам и ги обичам, аз съм част от тази култура и се гордея с това. От тази велика дипломатическа школа съм и се гордея с това. В момента в България свършва перестройката“, заключи Виденов.


alt

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Регистър

Регистър на сътрудниците на Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов