|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
Скандал в НС: Отново пробутват на пост главен прокурор при Живков, „възродител” и агент на ДС ПДФ Е-мейл
WHO IS WHO - НС
Написано от Христо Христов   
Сряда, 04 Октомври 2017 08:17

alt
Минути след като председателят на 44-то Народно събрание Димитър Главчев представи вчера (2 октомври 2017 г.) председателя на 39-то Народно събрание и служебен премиер (2017) проф. Огнян Герджиков като ръководител на Консултативния съвет към председателя на парламента, бившият кадър от НДСВ „сервира” новината”, че по неговото предложение за заместник ще бъде назначен проф. Васил Мръчков.

Освен като юрист Васил Мръчков е известен като последният главен прокурор по време на тоталитарното комунистическо управление на БКП начело с Тодор Живков.

В периода Мръчков 1987-1989 г. ръководи Главна прокуратура една от структурите на политическото „правосъдие” на комунистическия режим.

Той е отговорен за налаганите репресии по времето на „възродителния процес” и по-конкретно при Майските мирни протести от 1989 г. и последвалото принудително изселване на около 360 000 български граждани мюсюлмани.

Сменен е като главен прокурор малко след принудителното оттегляне на Тодор Жвиков от власт през ноември 1989 г. За кратко след това Мръчков е зам.-председател на Държавния съвет, когато този тоталитарен държавне орган се ръководи от Петър Младенов.

През 1988 г. Мръчков става и член на Българската комунистическа партия. Преди това той е сътрудник на Държавна сигурност.

Неговата принадлежност към ДС беше разкрита от Комисията по досиетата през 2009 г. при проверката на ръководните постове в съдебната власт от 10 ноември 1989 г. насам.

Тогава стана ясно, че той е вербуван от Първо главно управление на ДС през 1973 г. като секретен сътрудник под псевдонима „ЮРИСТА”. Свален е от оперативен отчет през 1980 г.

Огнян Герджиков, който очевидно няма никакви морални задръжки, разчита на късата памет и има лично приятелство с Мръчков от юридическите среди, за втори път пробутва 83-годишния юрист на важен пост в парламента.

Когато Герджиков е председател на 39-то Народно събрание (2001-2005) той назначи Мръчков за председател на Консултативния съвет при председателя на парламента.

През 2004 г. обаче избухна публичен скандал, след като Герджиков го предложи за награждаване с орден „Стара планина” на тогавашния президент Георги Първанов (секретен сътрудник „ГОЦЕ”).

От ДПС тогава реагираха бурно, а лидерът им Ахмед Доган (агент „САВА”) дори заплаши, че ще върне своя орден „Стара планина” в знак на протест.

Скандалът принуди Мръчков да напусне Консултативния съвет при председателя на парламента. Президентът Първанов го удостои с по-нисък по ранг орден – „Кирил и Методий”.

Сайтът Faktor.bg съобщи, че депутати готвят писмен протест до председателя на 44-то Народно събрание Димитър Главчев относно назначаването на Мръчков за зам.-председател на Консултативния съвет към председателя на парламента.

 

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Регистър

Регистър на сътрудниците на Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов