|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
Досиетата на депутатите: Кемал Еюп (ДПС) ПДФ Е-мейл
WHO IS WHO - НС
Написано от Христо Христов   
Сряда, 23 Септември 2015 11:48

alt

Регистърът на сътрудниците на Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА (agentibg.com) публикува досието на Кемал Еюп – народен представител от ДПС в 37-то, 38-то и 39-то Народно събрание в периода 1995-2005 г., зам.-председател на движението (1996-2000) и председател на Комисията за защита на дискриминацията (2005-2012).


Образование и работа

Завършва висше образование в Софийския университет „Климент Охридски”, математик-програмист. Работи в Аграрно-промишлен комплекс  (АПК) „Дръстър”, Силистра.


Вербуван за агент на ДС

През юни 1978 г. е вербуван от Окръжно управление на МВР-ДС Силистра като агент под псевдонима „ЕМИЛ”. В един от картоните му е записано, че е привлечен на идейно-политическа основа по линия на турското разузнаване, както и че е използван по линия на Второ главно управление на ДС.

От досието на „ЕМИЛ” обаче са запазени само три документа – обещание пред органите на ДС, регистрационна бланка и предложение за изключването му.


Обещание за сътрудничество

В собственоръчно написаното и подписано обещание Кемал Еюп декларира, че ще пази в „абсолютна тайна връзките си с органите на ДС”.

Обещава да не споделя и естеството на задачите, които ще му бъдат поставени. „Обещавам да бъда честен, прям и откровен и да не си служа с провокации”, е записал още Еюп.

 

alt

 

В документите по делото той фигурира с имената Кемал Еюбов Адилов и Камен Енев Дилов след насилственото преименуване през 1985 г.


Данни за агентурна дейност

От строго секретното предложение за изключване на агент „ЕМИЛ” от агентурния апарат на ДС, става ясно, че на него „са му задачи по български граждани, включително по обекти на ДС. Изпълнявал е задачи на територията на Турция по обекти на М-50 (мероприятие за привличане към сътрудничество на чужд агент, бел. ред.), но без особена настойчивост и резултатност”.

В документа е посочено още, че „като сътрудник не е реализирал в голяма степен много добрите си субективни оперативни възможности”. Като  пречка за това е посочено „неизживените изселнически стремежи на агента, особено след 1985 г.”

От документа става ясно, че като Кемал Еюп е проверяван многократно чрез различни технически мероприятия, паралелна агентура като подслушване на дома и телефона му. При проверка на личната му кореспонденция през 1989 г. „са придобити данни за нечестност на агента”, е посочено в документа. От него също така става ясно, че „от юли 1989 г. „ЕМИЛ” живее в Турция”. „Поради нецелесъобразност с агента не са правени договорки за оперативното му използване на турска територия”, е записано още там. ДС не констатира данни, че агентът е разконспириран.

 

alt

 

Предложението за изключването от агентурния апарат на ДС е утвърдено на 5 декември 1989 г. Според него личното и работното дело на агента са оставени на съхранение в архива. Те обаче са унищожени с протокол през 1990 г. Те обаче са унищожени с протокол през 1990 г. при тайното прочистване на архивите на Държавна сигурност по заповед на тогавашния министър на вътрешните работи Атанас Семерджиев (БКП/БСП).


Депутат от ДПС и зам.-председател на партията

Кемал Еюп влиза в политиката след политическите промени в България. Избран е за народен представител от ДПС в три последователни парламента (37-то, 38-то и 39-то Народно събрание) в периода 1995-2005 г.

През 1996 г. е избран за заместник на Ахмед Доган в ДПС, като на този пост остава до 2000 г. Остава член на Централното оперативно бюро на партията до 2007 г.


Председател на Комисията за защита на дискриминацията

През 2005 г. е избран от Народното събрание за председател на създадената тогава Комисията за защита на дискриминацията. Мандатът ѝ изтича през 2010 г., но както и останалите членове, така и председателят Еюп остава на този пост до 2012 г. Забавянето се дължи на липсата на избора на нови членове от страна на парламента.

Като председател на Комисията за защита на дискриминацията името му се свързва със скандал на поръчани от държавния орган
анализи на учебници, в които се препоръчва редактиране на българската литературна класика и особена интерпретация на исторически факти, включително и цензуриране на автори като Христо Ботев и Иван Вазов.

Виж повече в профила на Кемал Еюп в Регистъра (проследи линка – ТУК).

 

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Регистър

Регистър на сътрудниците на Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов