|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
Досиетата на депутатите: Добромир Задгорски (БСП) ПДФ Е-мейл
WHO IS WHO - НС
Написано от Христо Христов   
Вторник, 14 Юли 2015 06:46

alt
Регистърът на сътрудниците на Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА (agentibg.com) публикува досието на Добромир Задгорски – председател на Обществения комитет за защита на националните интереси (ОКЗНИ), депутат от листата на БСП в 37-то (1995-1997) и 40-то Народно събрание (2005-2009).


Образование и кариера

Завършва Софийския университет „Климент Охридски”, специалност „Българска филология” през 1985 г. и факултативно специалност „Журналистика”. Изявява се като поет. Работи като редактор във в. „Пулс”.


След промените: в ОКЗНИ

Влиза в основания в началото на януари 1990 г. Общонароден комитет за защита на националните интереси, създаден непосредствено след решението на ЦК на БКП за отмяна на „възродителния процес” и връщането на имената на насилствено преименуваните мюсюлмани в България от 29 декември 1989 г.

От 1993 г. оглавява ОКЗНИ, като се конфронтира с другия претендент за този пост Минчо Минчев. Зам.-главен редактор е на в. „Зора”. „Държа дебело да подчертая, че у нас има само един Общонароден комитет за защита на националните интереси и той е в гражданската структура на „Коалиция за България” [БСП и други леви формации]”, заявява Задгорски в едно интервю.


В парламента – депутат от БСП

През 1995 г. влиза в 37-то Народно събрание като народен представител от БСП, която тогава управлява чрез еднопартийния си кабинет начело с Жан Виденов, довел България до тежка икономическа криза, крах на банковата система, хиперинфлация и стопяване на спестяванията на населението.

След това е назначен за главен експертен съветник в Народното събрание (2003).

Отново става депутат, издигнат от БСП в 40-то Народно събрание (2005-2009) по време на тройната коалиция между БСП, ДПС и НДСВ. Тогава е член на Комисията за борба с корупцията (2007-2009) и на Комисията по външна политика (2007-2009).

През 2009 г. е в листите на БСП за депутат в 41-то Народно събрание, но не е избран. Същата съдба имат и кандидатурите му за депутат от БСП на предсрочните парламентарни  избори за 42-то Народно събрание през 2013 г. и през 2014 г. за 43-то Народно събрание.

Като лидер на ОКЗНИ Добромир Задгорски фигурира в инициативния комитет, издигнал кандидатурата на Георги Първанов за втори президентски мандат през 2006 г.


Вербуван като студент

Добромир Задгорски е вербуван за агент като студент през 1984 г. от Шесто управление на ДС под псевдонима „РОМАН”. Досието му е прочистено, като в него е запазен строго секретен рапорт за вербовка му, както и документ за получени средства – част от личното му дело.

 

alt

 

„Задгорски заяви, че е готов и в бъдеще да оказва помощ на органите на ДС”, е посочено в рапорта за вербуването му. В същия документ е посочено, че той ще работи по линия на предотвратяване на опити за бягство (ПОБ), което е логично с оглед на средата на студенти, в която се е намирал.

Същата линия на използване е записана и в картона му в Шесто управление на ДС. В регистрационната бланка е отбелязано, че той е регистриран към отдел 07 „Борба с тероризма, анонимната вражеска дейност и издирване на държавни престъпници” на Шесто управление. Документи от агентурната му дейност не са запазени.

Виж профила на Добромир Задгорски в Регистъра на сътрудниците (проследи линка – ТУК).

 

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Регистър

Регистър на сътрудниците на Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов