|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
Досиетата на депутатите: Любомир Христов (ГЕРБ) ПДФ Е-мейл
WHO IS WHO - НС
Написано от Христо Христов   
Сряда, 01 Юли 2015 10:43

alt
Регистърът на сътрудниците на Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА (agentibg.com) публикува досието на Любомир Христов – народен представител от ГЕРБ в 42-то Народно събрание (2013-2014) и в 43-то Народно събрание (2014 – ).

През 1981 г. той е вербуван като резидент на Трето управление на ДС (военното контраразузнаване, ВКР), когато е 26-годишен, под псевдонима „ХАРИ”. В запазените в архива на ДС документи за него се сочи, че е използван като агент.

В периода на сътрудничество той работи като офицер във Висшето народно военно артилерийско училище „Г. Димитров” в Шумен. Посочено е, че като агент е бил изпълнителен, инициативен, последователен, с логическо мислене. Уточнено е, че не е работил по дела и сигнали. Обучен е по въпросите на борбата с шпионажа и опазването на държавната тайна.

Изключен е от агентурния апарат на ВКР през ноември 1990 г., след като месец по-рано е приведен на служба в МВР. Там е издигнат на ръководна длъжност – началник на сектор през 1998 г. по време на правителството на Обединените демократични сили с премиер Иван Костов.

Работи над 20 години в системата на МВР, като в периода 2010-2013 г. (по времето на управлението на ГЕРБ) е директор на Областна дирекция на МВР в Шумен.

В това си качество Любомир Христов получава висока оценка от министъра на вътрешните работи Цветан Цветанов при разкриването на престъпна група, извършила няколко убийства, придобила публичност като случая „Килърите”. По това време Христов е начело на Областната дирекция на МВР в Шумен, където се провежда операцията.

През 2009 г. той е кандидат за народен представител от ГЕРБ в 30-МИР в Шумен, но не успява да влезе в 41-то Народно събрание. Това прави през 2013 г. на предсрочните парламентарни избори за 42-то Народно събрание.

На предсрочните избори за 43-то Народно събрание през есента на 2014 г. е издигнат за водач на листата на ГЕРБ в 30-МИР Шумен, където междувременно той оглавява и общинската структура на ГЕРБ в Шумен.

През май 2015 г. Любомир Христов е представен от председателя на парламентарната група на ГЕРБ и зам.-председател на партията Цветан Цветанов като кандидат за кмет в Шумен на предстоящите местни избори наесен с думите, че е един достоен човек.

Любомир Христов не е коментирал публично принадлежността си към ДС. Той не се отзовава на поканата на desebg.com да изрази позиция по този въпрос.

Запознайте се подробно с досието на Любомир Христов в Регистъра на сътрудниците (проследи линка – ТУК).

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Регистър

Регистър на сътрудниците на Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов