|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
Куриоз: Военното разузнаване вербува агент, той го предава на Държавна сигурност ПДФ Е-мейл
WHO IS WHO - НС
Написано от Христо Христов   
Сряда, 17 Юни 2015 12:58

alt
Безпрецедентен провал на военното разузнаване, състоящ се в разконспирирането на офицери от Разузнавателното управелние на Генералния щаб (РУ-ГЩ) на БНА и извършена от тях вербовка на български гражданин от турски произход, разкриват архивите на бившето РУ-ГЩ, за които наследниците на БКП твърдят, че по времето на комунизма е работило изключително за защита на България.

Куриозният случай е станал през 1971 г., когато в Шумен офицери от отдел 05 „Турция” на РУ-ГЩ вербуват Мехмед Хаджиюмер (тогава Мехмед Юмеров), преподавател във филиала на Софийския университет в града, за свой сътрудник. Веднага след вербовката той е информирал Окръжното управление на МВР-ДС в Шумен за случилото се, тъй като се е усъмнил във военните разузнавачи, което от своя страна е довело до разконспириране на офицерите и извършената от тях вербовка.

 Архивите, документиращи провала на военното разузнаване в този случай се съхраняват в досието на Мехмед Хаджиюмер, което е общодостъпно, тъй като неговата принадлежност към военното разузнаване е установена и официално обявена от Комисията по досиетата. От днес подробности от съдържанието му са публикувани в Регистъра на сътрудниците на ДС и разузнавателните служби на БНА (agentibg.com).

Хаджиюмеров е разкрит през 2007 г. при проверката на депутатите в качеството му на народен представител от ДПС в 7-то Велико Народно събрание (1990-1991) и в 37-то Народно събрание (1995-1997).

След разконспирирането на военното разузнаване офицерите, извършили вербовката, са се срещнали лично с началника на Окръжното управление на МВР-ДС в Шумен, на която среща са го помолили да се обади на сътрудника им и да му каже „да ни гласува доверие и да продължи да контактите си с нас”.

Сред задачите, които военното разузнаване поставя на „БЕКИРОВ”, псевдонимът, под който Хаджиюмер е вербуван, са издирване и проучване на студентите турци, български граждани в института към Софийския университет в Шумен и предоставяне на установъчни данни за същите. Легендирано използване на документите на студентите и събиране на биографични данни за тях; следене и откриване на обекти с добра политическа ориентация, младежи със средно и висше образование, които възнамеряват да се изселят в Турция.

Създаване на доверителни връзки измежду турците в окръга с цел разкриване и насочване към обекти, които възнамеряват да се изселят в Турция и събиране на установъчни данни за тях; издирване и разкриване на територията на окръга обекти кръгли сираци от турски произход, нямащи близки и роднини, както в България, така и в Турция, както и изучаването им; издирване на територията на окръга на лица, сключили смесени бракове и такива, които произхождат от такива бракове.

Да следи настроението на турското малцинство, относно провежданата политика на БКП и правителството, като се обърне внимание на интелигенцията.

В досието на сътрудник „БЕКИРОВ” не са запазени много сведения за неговата агентурна дейност през следващите години. Той предава на РУ-ГЩ списък със студентите и доклад за състоянието на факултета филиал на Софийския в Шумен – отдел турска филология и география.

През 1977 г., шест години след привличането му, РУ-ГЩ обаче се отказва от него и го „изоставя” (термин, който военното разузнаване използва при прекратяване на дейността на свой сътрудник, бел. ред.). В мотивите си посочва, че сътрудникът не е предал информация за лица, представляващи оперативен интерес за военното разузнаване и защото е използвал връзките си с тях за лични цели.

Запознайте се подробно с досието на Мехмед Хаджиюмер в Регистъра на сътрудниците (проследи линка – ТУК). 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Регистър

Регистър на сътрудниците на Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов