|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
Досиетата на депутатите: Нина Михайлова-Геринска (БСП) ПДФ Е-мейл
WHO IS WHO - НС
Написано от Христо Христов   
Понеделник, 15 Юни 2015 07:14

alt
Регистърът на сътрудниците на Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА (agentibg.com) публикува досието на Нина Михайлова-Геринска – народен представител от БСП в 7-то Велико Народно събрание (1990-1991) и в 36-то (1991-1994) и 37-то Народно събрание (1995-1997).

Щатен служител на МВР от 1968 г. Първоначално е назначена за преводач по френски език в Школата „Г. Димитров” на МВР, а след това е преназначена в Първо главно управление на ДС.

Там служи в отдел 08 „Активни мероприятия” като преводач и старши офицер по отчета. През 1984 г. е прехвърлена в отдел 06 „Информация”.

„Нина Михайлова е комунист, беззаветно предан на ленинските идеи, на политиката и делото на БКП и СССР”, се посочва в една от атестациите в Първо главно управление на ДС през 1986 г. Там я заварва крахът на комунистическия режим в България.

 

През 1990 г. Нина Михайлова-Геринска е избрана за народен представител от БСП в 7-то Велико Народно събрание от 134-ти Ихтимански избирателен район.

Намира място и в следващите два парламента – 36-то и 37-то Народно събрание, които функционират в периода 1991-1997 г.

В официалната й биография тогава не е посочено, че е щатен служител на ПГУ-ДС, а само, че е преподавател по френски език във Висшия институт „Георги Димитров" и специалист по външнополитическите проблеми към президенството на България. По това време то се оглавява от Петър Младенов, доскорошен генерален секретар на БКП и дългогодишен министър на външните работи при Тодор Живков.

След трансформацията на Първо главно управление на ДС в Национална разузнавателна служба през февруари 1990 г. е преназначена в НРС. Излиза в неплатен отпуск, докато е депутат в 7-то ВНС. Уволнена е от Националната разузнавателна служба през 1992 г., когато вече е народен представител в 36-то Народно събрание. Достига до чин полковник.

Принадлежността й към Държавна сигурност е разкрита от Комисията „Андреев” през май 2001 г. при проверката на народните представители.

Запознайте се подробно с досието на Нина Михайлова-Геринска в Регистъра на сътрудниците (проследи линка – ТУК).

 

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Регистър

Регистър на сътрудниците на Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов