|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
Появи се част от изчезналото досие на агент „ПАВЕЛ” ПДФ Е-мейл
WHO IS WHO - НС
Написано от Христо Христов   
Събота, 07 Февруари 2015 22:45

alt
Страници от досие на агент „ПАВЕЛ” се появиха в пощенската кутия на народния представител от ГЕРБ Методи Андреев в края на работния ден в петък (6 февруари 2015 г.), съобщи Нова телевизия днес.

Андреев, който беше председател на Комисията по досиетата (2001-2002), не свърза агентурния псевдоним с конкретно име, като само заяви, че то се отнася за действащ политик.

През 2007 г. Комисията по досиета с председател Евтим Костадинов разкри принадлежността към ДС на тогавашния депутат и настоящ председател на ДПС Лютви Местан, вербуван от Трето управление на ДС (военното контраразузнаване) през 1979 г. под псевдонима „ПАВЕЛ”.

„Май само аз съм получил плик в депутатската си поща. Пликът е бял и незапечатан”, обясни Андреев пред Нова телевизия. Той е предал материалите на Комисията по досиетата. Оттам отказахакоментар пред медиите, но са започнали проверка за автентичността на документите.

„Ако в България действително има такъв архив, който се използва за натиск, включително и върху политици, независимо от коя политическа сила са, това застрашава националната сигурност. И тъй като се разбра, че само аз съм получил такива материали, реших да не коментирам съдържанието на документите, тъй като не искам да ставам говорител на тези, които стоят в дъното на тази компромата история. Казвам компроматна, не защото мога да потвърдя или не, че това е истина, а защото законът предвижда такива документи да бъдат огласявани само от един орган – Комисията по досиетата”, заяви Андреев.

Анонимното подхвърляне на документите, свързани с агент „ПАВЕЛ”, става близо три месеца, след като в интервю за Нова телевизия Лютви Местан заяви, че „ ако в моя съзнателен живот някой покаже не донос, не клевета, една дума, която да ме направи морално уязвим, аз не само че няма да бъда председател на ДПС, няма да се занимавам с политика”.

Досието на Лютви Местан е един от малкото прецеденти на дело, което не е унищожено, а е изчезнало. В решението си през 2007 г. Комисията по досиетата посочва, че той е вербуван от ВКР през 1979 г., а с протокол през 1981 г. делото е прехвърлено в Първо главно управление на ДС. През 2007 г. обаче наследникът на Първо главно управление на ДС – Националната разузнавателна служба отговаря на Комисията, че такива материали не съществуват в нейния архив.

Сайтът desebg.com пръв описа подробно историята на изчезналото досие на агент „ПАВЕЛ” (виж историята – тук).

Виж още профила на агент „ПАВЕЛ” в Регистъра на сътрудниците на Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА.

 

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Регистър

Регистър на сътрудниците на Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов