|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
Досието на Рушен Риза, зам.-председател на ДПС: Обещавам да пазя в пълна тайна връзките си с ДС ПДФ Е-мейл
WHO IS WHO - НС
Написано от Христо Христов   
Четвъртък, 22 Януари 2015 19:59

alt
Сайтът desebg.com публикува досието на Рушен Риза, зам.-председател на ДПС. Неговата принадлежност към Държавна сигурност беше разкрита от Комисията по досиетата през октомври 2014 г. Установяването на принадлежността му към ДС стана при започналия процес на систематизиране на получените през последните четири години от Комисията архивни документи от различни държавни институции в София и провинцията.

 

Рушен Риза е роден на 1 август 1968 г. в с. Николаевка, област Варна. Името му се сврързва със създадената през юли 1985 г. във Варненско нелегална организация „Турското национално-освободително движение в България”, съпротивляваща се с мирни средства срещу „възродителен процес“. По това време Риза е още ученик. Организацията е разкрита от ДС през юни 1986 г., като основните фигури в нея са осъдени и вкарани в затвора. Риза не е сред тях.


След промените

След промените през 1989 г. в България Рушен Риза става член на ДПС от основаването на партията в началото на 1990 г. В периода 1990-1991 г. той е член на ВрИК на община Суворово. Завършва икономическо образование.


Постове в държавната администрация

През август 2001 г. е назначен е за началник на кабинета на Мехмед Дикме, министъра на земеделието и горите (24 юли 2001 г. – 23 февруари 2005 г.) в кабинета на Сакскобургготски, който управлява в коалиция между НДСВ и ДПС. Риза остава на този пост и при следващия министър на земеделието Нихат Кабил, като това включва и период в средата на 2008 г., когато вече управлява тройната коалиция БСП, ДПС и НДСВ с кабинета Станишев.

През май  2005 г. три месеца преди края на мандата на кабинета Сакскобургготски е направен избор на членове на Комисията за установяване имущество, придобито от престъпна дейност, в която Рушен Риза е избран от квотата на Народното събрание. На този пост остава до 14 октомври 2009 г.


Депутат от ДПС в 41-то Народно събрание

На парламентарните избори през лятото на 2009 г. е кандидат за народен представител в 41-о Народно събрание в 3-МИР Варна и в 8-МИР-Добрич, издигнат от ДПС.

Движението вкарва двама депутати от Добричкия многомандатен район. Рушен Риза, който е втори в листата, става депутат с решение на Конституционния съд на мястото на Бюрхан Абазов, но по-късно пак с решение на Конституционния съд ДПС загуби този мандат.


Заместник на Доган

През януари 2010 г. лидерът на ДПС Ахмед Доган подменя цялото ръководство на партията, като от всички свои заместници остава само Лютви Местан.

Като нов зам.-председател на ДПС тогава е избран Рушен Риза. На него са възложени организационните работи на партията, за които преди това отговаря Касим Дал, изключен от партията година по-късно, след като открито критикува Ахмед Доган и го обвинява в изолация на партията.

 

alt

 

Рушен Риза става и член на Централното оперативно бюро на ДПС.


Депутат в 42-то и 43-то Народно събрание

На предсрочните парламентарни избори през май 2013 г. той е кандидат от ДПС в 8-МИР Добрич и влиза в парламента. В 42-то Народно събрание е зам.-председател на Комисията по бюджет и финанси и зам.-председател на Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред.

На предсрочните парламентарни избори през октомври 2014 г. за 43-то Народно събрание той е водач на листата на ДПС в 8-МИР Добрич и е избран за народен представител в 43-но Народно събрание. В него е член на Комисията по отбраната.

В 41-то, 42-то и 43-то Народно събрание Рушен Риза е най-младият сътрудник сред народните представители с досиета.


Разкриване на принадлежността на Риза към ДС

Рушен Риза е многократно от Комисията по досиетата проверяван в качеството на лице, заемащо различни ръководни постове или кандидатстващо за такива, но агентурното му минало не е било установено. Първата такава проверка датира при проверката на кандидатите за народни представители за 41-то Народно събрание през 2009 г.

Интересно е, че преди първия си депутатски мандат  през 2009 г. Риза сам подава заявление в Комисията по досиетата да му бъде извършена проверка за принадлежност към тоталитарните комунистически служби, като е записал собственоръчно проверката да се извърши за името Рушен Мехмед Риза, но и за името Румен Митков Ризов. Второто е името му по време на „възродителния период”.

По това време – 2009 г. – Комисията по досиетата не разполага с архивите и картотеките на ДС и разузнавателните служби на БНА, както законът за досиетата изисква да й бъдат прехвърлени от другите държавни ведомства. През 2010 г. МВР прехвърля най-големия масив от архиви на ДС, а през 2011 г. Комисията получава архивите на ДС и от областните дирекции на МВР в страната.

При започналото им систематизиране през 2014 г. Комисията установява наличие на материали на името Румен Митков Ризов в архивите на бившето Окръжно управление на МВР-ДС Варна. Така тя стига до заключението, че тези документи се отнасят за Рушен Риза, след което последва и неговото оповестяване.

За по-бързото установяване на факта, че Рушен Риза и Румен Ризов са едно и също лице е попречило и обстоятелството, че върху псевдонимния картон името на агента, т.е. на Риза, е заличено умишлено.


Вербуването на агент „ПЕТЪР”

Според изнесените от Комисията по досиетата данни Рушен Риза е вербуван като агент под псевдонима „ПЕТЪР” от Областното управление на МВР-ДС Варна на 23 юни 1986 г. Това е месец, след като Държавна сигурност разкрива нелегалната организация във Варненско, към която е съпричастен.

След това сътрудничи на Трето управление на ДС (военното контраразузнаване), както и на Четвърто (икономическо) управление на ДС.

В псевдонимният му картон е посочено, че е работник в КЗС с. Николаевка. Пак там е записано, че е вербуван на идейно-политическа основа и е използван по линия на икономиката – промишлеността.


Прочистването на досието

С протокол от март 1990 г. е предложено за унищожаване работно дело на „ПЕТЪР”, възлизащо на 33 листа.

Личното дело също е прочистено, тъй като н него липсват основни атрибути като изучаване на лицето и предложение за вербовка.

Запазени са само два документа. Едният е регистрационна бланка, а другият собственоръчна подписана декларация. В нея Румен Ризов обещава „да пазя в абсолютна тайна връзките си органите на ДС на НРБ и всичко, което науча по време на съвместната си работа с тях”.

„Информацията, която ще съобщавам като негласен сътрудник, ще бъде обективна и точна”, е другото обещание в декларацията. Тя е подписана във Варна, но няма дата. Най-отдолу върху нея с молив с друг почерк е записано името Рушет Мехмедов Ризов.

Поименният картон на агент „ПЕТЪР” се води на името на Румен Митков Ризов.

В решението на Комисията по досиетата е посочено, че тя разполага с документи, удостоверяващи принадлежност на Рушен Риза към органите на ДС и след 10 ноември 1989 г.


Мълчанието на Рушен Риза

Преди публикуването на настоящата информация сайтът desebg.com потърси позицията на  Рушен Риза по обявената му принадлежност. На писмото, изпратено на електронната му поща в парламента, не бе отговорено. До момента той не е коментирал публично този въпрос.

 

alt

 

alt

 

alt

alt

 

alt

alt

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Регистър

Регистър на сътрудниците на Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов