|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
БСП избра двама сътрудници на комунистическите служби за водачи на листи ПДФ Е-мейл
WHO IS WHO - НС
Написано от Христо Христов   
Вторник, 19 Август 2014 08:17

alt
БСП реши да постави на челно място в две от листите си за предстоящите предсрочни парламентарни избори на 5 октомври 2014 г. сътрудници на комунистическите тоталитарни служби.

Това стана ясно след пленума на социалистите, проведен през изминалия уикенд. Румен Гечев, който е секретен сътрудник на Първо главно управление на ДС (виж по-подробно досието му - тук) от 1987 г. под псевдонима „ЕКОНОМОВ”, ще води листата на БСП в Плевен.

Таско Ермерков, който е щатен сътрудник на Разузнавателното управление на Генералния щаб на БНА от 1984 г., ще бъде водач на листата на БСП в Сливен.

Изстрелването им на челни позиции като водачи гарантира сигурно участие в 43-то Народно събрание наесен. Предишните им позиции в листите на парламентарните избори през месец май 2013 г. бяха значително по-назад. Гечев беше 5-ти в листата на „Коалиция за България” в 23-МИР София, а Ерменков – 5-ти място в 24-МИР София. Последният не влезе директно в парламента, тъй като БСП успя да вкара само 4-ма депутати от този избирателен район.

Бившият премиер Пламен Орешарски обаче назначи 4-ия Росен Малинов, също агент на ДС, за областен управител на София-град (към момента той все още заема този пост, бел. ред.) и по този начин освободи място в парламента на следващия в листата – Таско Ерменков.

Румен Гечев беше вицепремиер в злощастното правителство на БСП с премиер Жан Виденов, което доведе България до икономическа и банкова криза през 1995-1997 г. След катастрофалното управление, в което участва, Гечев напусна политиката и се отдаде на науката като преподавател в УНСС. През 2013 г. обаче Сергей Станишев изненадващо го включи на избираемо място в листите на социалистите.

Таско Ерменков е завършва Московския Институт за международни отношения (1981) и военна академия „Г. С. Раковски”. Специализирал е публично-частно партньорство и финансов анализ в областта на инфраструктурни проекти във Вашингтон. Експерт е по енергетика и енергийна ефективност.

От 1984 до 1990 г. работи в Министерството на външната търговия, включително като вицеконсул в Берлин, което е и официалното му прикритие на щатен сътрудник на РУ-ГЩ.

От 1995 до 1997 г. при кабинета Виденов (БСП) е директор на звеното за управление на проект „Модернизация и преструктуриране на ВиК дружествата“ по линия на Световната банка. През 1999 г. при правителството на Костов (СДС) е назначен в Министерството на труда и социалната политика като координатор и ръководител на проекти, финансирани от Световната банка.

През 2003 г. при управлението на НДСВ и ДПС е назначен за изпълнителен директор на Агенцията по енергийна ефективност. Този пост запазва и при тройната коалиция и правителството на Станишев. Освободен е от поста при управлението на ГЕРБ през юни 2010 г. с мотива, че е необходимо подобряване на работата на агенцията.

На парламентарните избори през 2009 г. Таско Ерменков е  мажоритарен кандидат на Коалиция за България в 24-МИР София, но не е избран за народен представител.

Интересно е, че в 41-то Народно събрание (2009-3013) БСП нямаше нито един народен представител, свързан с комунистическите тоталитарни служби. В 42-то Народно събрание (2013-2014) партията на бившите комунисти успя да вкара 6-ма сътрудници – най-много от всички останали парламентарно представени политически сили.

Поне двама  в лицето на Гечев и Ерменков ще имат присъствие и в 43-то Народно събрание от името на новата коалиция „БСП – лява България” (на мястото на „Коалиция за България”, бел. ред.), както реши пленумът на социалистите в събота.

В Ямбол листата на „БСП – лява България” пък ще води от Атанас Мерджанов, който през декември 2013 г. открито обяви, че приемането на закона за досиетата през 2006 г., подкрепен тогава от социалистите, е било грешка. Той се обяви и против съществуването на Комисията по досиетата.

Депутатът от БСП в 42-то Народо събрание Георги Кадиев, който е вътрешна опозиция на „Позитано” 20, разкритикува направения от партийния форум избор на водачи на листи.

„С изключение на една кандидатура в Русе – нищо ново не видях. Промяната в БСП се отложи отново. Не мисля, че това ръководство може да я направи. Трябваше водачите на листи да бъдат местни хора, а националните фигури да бъдат на 2-ри и 3-ти места, те също са избираеми. Всеки трябва да се доказва постоянно, няма абонирани за първото място в листите. Закостенели и нуждаещи се от промяна са и местните структури”, коментира Кадиев.

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Регистър

Регистър на сътрудниците на Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов