|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
Досието на Евгени Кирилов: Един агент на Държавна сигурност в европарламента ПДФ Е-мейл
WHO IS WHO - НС
Написано от Христо Христов   
Сряда, 14 Май 2014 13:34

alt

Сайтът desebg.com публикува онлай досието на члена на Европейския парламент (ЕП) Евгени Кирилов. Той е член на ЕП от 2007 г., издигнат от БСП, като на изборите през 2009 г. е избран повторно. На предстоящия вот за Европейския парламент на 25 май 2014 г. отново е включен в листата на „Коалиция за България”, като заема 7-мо място в листата. Кирилов е един от 12-те сътрудници на комунистическите тоталитарни служби, огласени от Комисията по досиетата при проверката на кандидатите за депутати в ЕП на предстоящия вот на 25 май 2014 г.

Преди да бъде избран за депутат в ЕП Кирилов е народен представител в 37-то Народното събрание: (1995-1997), 38-то (1997- 2001), 39-то Народно събрание (2001-2005) и в 40-то Народно събрание (от 11 юли 2005 г.) то БСП.

От 26 август 2005 до 31 декември 2006 г. е наблюдател в Европейския парламент, а след това до юни 2014 г. е евродепутат.

От 1997 г. е член на Висшия съвет на БСП. През периода 2001-2005 г. е председател на комисията по външна политика и международни връзки на БСП. От 1999 до 2001 г. е член на Бюрото на групата на социалистите в Съвета на Европа.

В активната си политическа кариера като депутат в Народното събрание на България и член на Европейския парламент Евгени Кирилов има общо 17 години. Въпреки това те са по-малко отколкото годините, прекарани като агент на Държавна сигурност - 21 години.


Произход и кариера

Евгени Кирилов е роден през 1945 г. в с. Любичево, област Търговище. В една от справките за него в Държавна сигурност е посочено, че родителите му са членове на БКП, признати за активни борци против фашизма и капитализма.

Завършва английска гимназия в Пловдив. След това, през 1971 г. завършва висше инженерно образование в Рощок, ГДР, а през 1976 г. – Московския държавен институт за международни отношения, специалност „Международни икономически отношения“ и „Международно право“.

След завръщането си в България е назначен като дипломат в Министерството на външните връзки. През 1979 г. е изпратен е на задгранична работа като III секретар в посолството на НРБ във Вашингтон, САЩ.

Преди 10 ноември 1989 г. е бил директор „Културен обмен“, член на Националния съвет на ЮНЕСКО. От 1990 г. до 1993 г. е постоянен представител на България за ЮНЕСКО в Париж.


Агентурна принадлежност

Принадлежността на Евгени Кирилов е разкрита още през 1997 г. от тогавашната комисията по досиетата „Бонев” в качеството му на народен представител. След това тя е потвърдена и от комисиите „Андреев” и „Костадинов”.


Позицията на Евгени Кирилов: Помагал съм на българското разузнаване

При обявяването на агентурното му минало през 1997 г. той е един от народните представители, които коментират огласения факт:

„Смятам, че човек не може да се срамува, ако с нещо е помогнал на българското разузнаване. Аз съм бил служител в редица наши мисии зад граница. Един дипломат има достъп до шифър, и само това е достатъчно, за да бъде примамлив обект на чуждо разузнаване. И ако у дипломата има съмнение за това, той като държавен служител е длъжен да докладва.”


Екскурзовод – агент на ДС, работил по английски туристи

Евгени Кирилов обаче пропуска да вземе отношение за дейността си като агент на ДС много преди да стане дипломат.

В една от строго секретните справки в досието му е посочено, че той е вербуван още през 1966 г. от Окръжно управление на МВР-ДС Варна. Тогава той е 21 годишен. Дейността му като агент е свързана с работата му като екскурзовод към Комитета по туризма с английски език по време на лятната ваканция във Варна. „Работил е главно по английски туристи и представители на туристически фирми”, е записано в една справка на Евгени Кирилов в Първо главно управление (ПГУ) на ДС.

През летните месеци в периода 1968-1971 г. е представител на българо-английската фирма „Балканхолидейз” и неколкократно е пътувал до Англия, където е „създал интересни връзки”.

Сътрудничеството му с Държавна сигурност не прекъсва и по време на следването му в Рощок, ГДР, където е ръководен от резидентурата на ДС в Берлин.

По данните в досието му е участвал в провеждането на сложни оперативни мероприятия. Отчетено е, че е дал сигнал за „съмнителна връзка” между български гражданин и англичанин. В подслушан разговор между двамата, според ДС, е обсъждан терористичен акт срещу първия секретар на ЦК на БКП.

Оперативен контакт с Кирилов е поддържан дори когато е изпратен в Москва, където между 1973-1976 г. се обучава в дипломатическата школа при Министерството на външните работи на СССР.

През септември-декември 1975 г. е стажант-аташе в посолството на НРБ в Кайро, Египет.


Тъст – полковник от КГБ

В документите на Държавна сигурност е отбелязан и един друг факт. Евгени Кирилов е женен за гражданска от СССР, чийто баща е полковник от КГБ.

През 1972 г., когато Кирилов е агент на Второ главно управление на ДС той е изучаван с цел да бъде назначен на работа в Разузнавателно управление на Генералния щаб при Министерството на народната отбрана, но същата година изучаването е преустановено.


Унищожаването на досието му във ВГУ

Документите за цялата тази агентурна дейност на Евгени Кирилов като сътрудник на Окръжно управление на МВР-ДС Варна и после на Второ главно управление (ВГУ) на ДС – отдел 08 „Туристи и транзитници”, не са запазени. През месец май 1990 г. Национална служба за защита на конституцията, правоприемник на ВГУ, изисква от отдел 03 „Картотека и архив” на ДС материалите за „МАНЧЕВ” да бъдат унищожени и да бъдат заличени данните за агента в картотеките.

 

alt

 

Досието му като агент на ПГУ, откъдето в няколко обобщаващи справки се разбира агентурната дейност на Кирилов преди 1978 г., когато е превербуван от разузнаването.


Агентурна дейност в ПГУ

Интересът на ПГУ към Евгени Кирилов е обвързан с изпращането му на задгранична работа като дипломат посолството на НРБ във Вашингтон, САЩ през 1979 г. В предходната 1978 г., разузнаването провежда подготовка на Евгени Кирилов преди заминаването му. Той става секретен сътрудник на отдел 04 „Контраразузнавателен” в Първо главно управление на ДС.

Задачите, които ПГУ му поставя в САЩ, са:

  • да изучава връзките на служителите на посолството и представителството и семействата им с американски граждани;
  • да опазва секретите на посолството;
  • да изучава децата на американски граждани от средите на българската икономическа емиграция с положително отношение към НРБ с възможност да получава секретна информация от тях;
  • да изучава лица от администрацията на Вашингтон, контактуващи със служители от посолството и с български граждани на специализация в САЩ;
  • да изготвя информации от официални източници за състава, структурата и дейността на специалните служби на САЩ и НАТО срещу социалистическите страни.

В официалната си дейност като секретар в посолството на НРБ във Вашингтон Евгени Кирилов отговаря за провеждане на мероприятията, свързани с честването на 1300 години от създаването на българската държава. Пред ДС Кирилов споделя, че има братовчед, воден от комунистическата власт като изменник на родината, който е емигрирал в САЩ. Мнението му е, че постъпката на роднината му е тежко престъпление, с което той опетнил целия им род, свързан с партията още преди 1923 г.

В информациите от резидентурата на ПГУ във Вашингтон, запазени в досието му, се установява, че голяма част от агентурните му задачите в САЩ са свързани със следене и събира на информация с българи, водени от комунистическия режим като „изменници на родината”. За някои от тях има и собственоръчно написани агентурни сведения от секретен сътрудник „МАНЧЕВ”.

„МАНЧЕВ” е донасял на ДС и за срещите си с някои представители от сектора за сигурност на САЩ, с които е имал срещи на различни събития, на които е присъствал в качеството си на дипломат. Видно от досието му в ПГУ са имали особен интерес към тези контакти и са давали специална линия на поведение на своя сътрудник. Кирилов се завръща от САЩ в България през 1982 г.

„МАНЧЕВ” работи с желание и проявява добро чувство за ориентиране в работата с нас в задгранични условия. Създава полезни и интересни връзки сред емиграцията и сред местната администрация”, пишат от резидентурата на ПГУ във Вашингтон през 1979 г.

През 1985 г. в ПГУ закриват и свалят делото му в архив. Запазеното и след 10 ноември 1989 г. досие представлява личното и работно дело на секретен сътрудник „МАНЧЕВ” в ПГУ.

 

Документите за Евгени Кирилов са изискани за публикуване от журналиста Христо Христов по Закона за достъп и разкриване на документите и за обявяване на български граждани в принадлежност към Държвана сигурност и разузнавателните служби на БНА от Комисията за досиетата. Имената и данните за трети лица в архивните материали са аномизирани, съгласно изискванията на закона.

 

 alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

altalt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

 alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

 

 alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

 alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

 

 

 

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Регистър

Регистър на сътрудниците на Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов