|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
Превъплъщението Лютви Местан – агент „ПАВЕЛ” – Владимир Зидаров, кандидат депутат от СДС ПДФ Е-мейл
WHO IS WHO - НС
Написано от Христо Христов   
Понеделник, 17 Март 2014 09:41

alt
Неотдавна една снимка бързо обиколи социалните мрежи. Тя представлява предизборен плакат на Владимир Зидаров като кандидат депутат от СДС през 1990 г. (фотосът е показан за първи път в предаването „Комисията Павлов” по tv7). Кой е този Владимир Зидаров ще попитат любопитните?

Някои могат да се изненадат, а други не, но под името Владимир Зидаров в началото на промените се е представял днешният лидер на ДПС Лютви Местан. Този факт и до днес остава малко известен от неговата политическа биография.

Лютви Местан получава името Владимир Зидаров при „възродителния процес” в края на 1984 г. и началото на 1985 г. Потвърждение за това може да бъде открито в картона на името на Лютви Местан от картотеката на Трето управление на ДС (ВКР, военното контраразузнаване) в качеството му на агент под псевдонима „ПАВЕЛ” от 1979 г. (виж как е скрито досието на Местан – тук). В документа на ръка е дописано името Владимир Ясенов Зидаров. В друг от картоните от досието на Местан, огледален на първия, като основно име е записано Владимир Зидаров, а съпровождащото е на Лютви Местанов.

Предизборният плакат на Лютви Местан от началото на промените показва, че той не си връща рожденото име веднага, както правят повечето български турци след отмяната на „възродителния процес”.

 

alt

 

По този въпрос  пленума на ЦК на БКП излиза със специално решение на 29 декември 1989 г., въпреки че тогава среща огромна съпротива от местните партийни организации. Това е един от ходовете, които новото ръководство на БКП начело с Петър Младенов се опитва да излезе от международна изолация месец и половина след принудителното оттегляне на Тодор Живков в резултат на интервенция на Москва.

 

alt

 

В оскъдните биографични данни за Местан за периода веднага след 10 ноември 1989 г. се посочва, че той е един от основателите на СДС в Момчилград. На първите демократични избори на 10 юни 1990 г. той е издигнат като кандидат за народен представител за 7-то Велико Народно събрание.

Предизборният му плакат обаче е доказателство, че той е направил това под името Владимир Зидаров.

Сайтът desebg.com направи проверка на листата на СДС за изборите за 7-мо Велико народно събрание. Тя е публикувана през май 1990 г. във в. „Демокрация”, печатен орган на тогавашната политическа опозиция. В листата под №170 мандатен избирателен район е записано:

„Кирково. Владимир Ясенов Зидаров, 1960 г., БСДП (Българска социалдемократическа партия, бел. ред.), висше образование, българска филология, учител в ЕСПУ (единно средно политехническо училище, бел. ред.) „Н. Вапцаров” – Момчилград.”

 

alt

 

alt

 

Данните отново съвпадат и потвърждават начина, по който днешният лидер на ДПС се е опитвал да влезе в политиката веднага след 10 ноември 1989 г.

Владимир Зидаров, който през 1990 г. е 30-годишен, не успява да влезе в 7-то Велико Народно събрание. Вятърът на промяната го ориентира в друга посока. През 1993 г. влиза в ДПС. Желанието му да стане депутат се сбъдва през 1997 г., когато е избран за народен представител от ДПС в 37-то Народно събрание (1997-2001), но вече под името Лютви Местан.

 

alt

 

През 2005 г. е избран за зам.-председател на Ахмед Доган, известен още като агент на Държавна сигурност под псевдонимите „АНГЕЛОВ”, „СЕРГЕЙ” и „САВА”.

През януари 2013 г. Ахмед Доган се оттегля от председателството място в ДПС, което неизменно заема в предходните 23 години и посочва именно Лютви Местан за свой наследник. На 19 януари 2013 г. VIII национална конференция на партията изпълнява препоръката на Доган и избира Местан за председател на ДПС.

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Регистър

Регистър на сътрудниците на Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов