|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
Сътрудниците на Държавна сигурност в 42-то Народно събрание ПДФ Е-мейл
WHO IS WHO - НС
Написано от Христо Христов   
Събота, 18 Май 2013 11:46

alt
Общо 12 са сътрудниците на комунистическите тайни служби, които са избрани за народни представители в 42-ро Народно събрание. Това показва справка на сайта desebg.com, след като ЦИК обяви имената на избраните депутати в новия парламент.

И четирите парламентарно представени партии ГЕРБ, БСП, ДПС и „Атака” имат депутати с досиета. ГЕРБ вкарва 3 сътрудници, БСП и ДПС по 4 сътрудници, а „Атака” – 1 сътрудник.

В листите си за 42-то Народно събрание те бяха издигнали в листите си следния брой сътрудници:

 • ГЕРБ – 6;
 • БСП – 15;
 • ДПС – 16;
 • Атака – 4.

Избрани в новия парламент депутати с принадлежност към ДС по партии

ГЕРБ:
Любомир Христов (1954), издигнат в 30-и МИР-Шумен – резидент „ХАРИ” на Трето управление на ДС (военното контраразузнаване, ВКР) от 1981 г.;
altРумен Иванов (1962), издигнат в 8-и МИР-Добрич – щатен служител на Областно управление на МВР-ДС в Толбухин (Добрич) от 1987 г.;
Стефан Дедев (1959), издигнат от 16-и МИР Пловдив – щатен служител в граничен отряд от 1987 г.

 Иванов и Дедев бяха депутати от ГЕРБ и в 41-то Народно събрание, а Христов на предишните парламентарни избори през 2009 г. е кандидат-депутат.

БСП:
Минчо Минчев (1944), издигнат в 6-и МИР-Враца – агент „АРАБАДЖИЕВ” на Шесто управление на ДС за борба с идеологическата диверсия от 1985 г.;
Росен Малинов (1955), издигнат в 24-и МИР-София – съдържател на явочна квартира „ЛЮЛЯК” от 1988 г.;
altРумен Гечев (1956), издигнат в 23-и МИР-София – секретен сътрудник „ЕКОНОМОВ” на Първо главно управление на ДС (разузнаването) от 1987 г.;
Христо Монов (1958), издигнат във 2-и МИР-Бургас – агент „ГОГОВ” на Софийско градско управление на МВР-ДС от 1987 г.

Нито един от тях не е бил в предишния парламент. Тогава някои са кандидат-депутати. Румен Гечев беше министър на икономиката в правителството на Жан Виденов (БСП).

ДПС:
Ахмед Башев (1964), издигнат в 1-и МИР-Благоевград – агент „МАНОЛ” на Областно управление на МВР-ДС Благоевград от 1988 г.;
Лютви Местан (1960), издигнат в 9-и МИР-Кърджали и в 29-и МИР-Хасково – агент „ПАВЕЛ”  на ВКР от 1979 г.;
Рамадан Аталай (1957), издигнат в 18-и МИР-Разград и в 20-и МИР-Силистра – агент „ВЕРГИЛ” на Софийско градско управление на МВР-ДС от 1982 г.;
Янко Янков (1955), издигнат в 21-и МИР-Сливен – нещатен служител на Областното управление на МВР-ДС в Сливен от 1986 г.

Местан, Аталай и Янков са депутати в предишния парламент. Башев е кмет на община Гърмен.  През март 2009 г. за кратко е арестуван, по обвиненията на Яне Янев, че в Рибново с неговата протекция се насажда радикален ислям.

„Атака”:
altСтанислав Станилов (1943), издигнат в 7-и МИР-Габрово и в 13-и МИР-Пазарджик – агент „СВЕТЛИН” на Второ главно управление на ДС (контраразузнаването) от 1986 г. Станилов е депутат от „Атака” и в предишния парламент.

 

Разпределение по структури

Сред депутатите с досиета в 42-то Народно събрание има само един  от разузнавателните служби на БНА. Всичките останали 11 са свързани със структури на бившата Държавна сигурност. Ето разпределението по структури:

 • Областни управления на МВР-ДС – 3;
 • Трето управление на ДС (ВКР) – 2;
 • Шесто управление на ДС – 2;
 • Софийско градско управление на МВР-ДС – 2;
 • Първо главно управление на ДС – 1;
 • Второ управление на ДС – 1;
 • Разузнавателни служби на БНА – 1.

Десет са нещатни сътрудници (агентите), а двама – щатните (кадрови служители, оперативни работници).

Най-възрастният сътрудник на ДС в парламента е 70-годишният Станислав Станилов (Атака), а най-младият – 49-годишният Ахмед Башев (ДПС). Най-рано вербуваният сътрудник сред депутатите с агентурно минало е Лютви Местан (ДПС) – през 1979 г., когато е 19-годишен, а най-късно вербуваният е Росен Малинов (БСП) – на 15 ноември 1988 г., когато е 33-годишен.

От всичките 12 депутати, свързани с ДС, в 42-то Народно събрание половината са били народни представители и в 41-то Народно събрание. Това са Лютви Местан, Рамадан Аталай и Янко Янков (ДПС), Румен Иванов и Стефан Дедев (ГЕРБ) и Станислав Станилов (Атака). В партийно положение най-високопоставеният от всички агенти е Лютви Местан, който по предложение на Ахмед Доган беше избран за председател на ДПС през януари 2013 г. Аталай и Янков са членове на Централното оперативно бюро на ДПС. Самият Доган заедно с друг агент в ДПС – Юнал Лютфи се отказаха от място в парламента, където бяха народни представители от 1990 г. досега.

 

Агентите в 41-то Народно събрание

Интересно е, че избраните в 41-то Народно събрание депутатите с досиета бяха  също 12. ГЕРБ имаше четирима народни представители, свързани с ДС (Божидар Димитров беше избран малко след това за министър без портфейл в кабинета Борисов). За разлика от сега БСП нямаше нито един депутат с агентурно минало. ДПС имаше 7 депутати с досиета, а „Атака” отново само един народен представител.

Поради факта, че общо 20 народни представители са избрани в два избирателни района е възможно при освобождаването на едно от двете места, да се окаже, че в новия парламент влизат още сътрудници на ДС. Сайтът desebg.com ще следи обявяването на окончателното разпределение на висящите 20 депутатски места от ЦИК и ще информира дали сред тях няма да има още народни представители, сътрудници на тайните комунистически служби.

 

ВИЖ КОЙ СТАНА 13-ЯТ АГЕН НА КОМУНИСТИЧЕСКИТЕ СЛУЖБИ В 42-ТО НАРОДНО СЪБРАНИЕ, СЛЕД НАЗНАЧЕНИЯТА В ДЪРЖАВНАТА АДМИНИСТРАЦИЯ, НАПРАВЕНИ ОТ КАБИНЕТА ОРЕШАРСКИ.

 

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Лагерът "Белене" - памет

Банер

Регистър

Регистър на сътрудниците на Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов