|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
Агентите „САВА” и „МУРАД” казаха сбогом на парламента ПДФ Е-мейл
WHO IS WHO - НС
Написано от Христо Христов   
Вторник, 09 Април 2013 09:08

alt
ДПС ще има в следващото Народно събрание с двама сътрудници на комунистическите тайни служби по-малко. Това стана ясно, след официалното публикуване на кандидатите за народни представители на сайта на движението.

Почетният председател (от януари 2013 г.) на ДПС Ахмед Доган, известен като агент „САВА” на Първо главно управление на ДС и Юнал Лютфи, сътрудничил на Разузнавателното управление на Генералния щаб на БНА под псевдонима „МУРАД”, не фигурират в листите за 42-то Народно събрание.

И двамата са били неизменни народни представители от 7-то Велико Народно събрание до 41-то Народно събрание включително.

altОттеглянето на Доган от парламента става, след като на 8-та конференция на ДПС през януари тази година беше нападнат от 25-годишния Октай Енимехмедов с газов пистолет. По-късно в деня на нападението Доган се оттегли като лидер на ДПС и призова на негово място да бъде избран Лютви Местан (агент „ПАВЕЛ”), както и стана.

Доган и Юнал Лютви са разкрити официално за първи път като сътрудници на комунистическите тайни служби от комисията „Бонев” през 1997 г. Комисията по досиетата с председател Евтим Костадинов е регистрирала тяхната принадлежност към ДС и РУ-ГЩ при проверката на народните представители (2007) и след това при проверката на кандидат-депутатите за 41-то Народно събрание.

Справка в листите на ДПС за 42-то Народно събрание показва, че трима от водачите, доскорошни депутати, са свързани с ДС. Това са:

  • Лютви Местан, агент „ПАВЕЛ” – водач на листите в Хасково и Кърджали;
  • Рамадан Аталай, агент „ВЕРГИЛ” – водач на листата в МИР 20 – Силистра;
  • Янко Янков, нещатен служител – водач на листата в МИР 21 – Сливен.

Принадлежността и на тримата е разкрита от комисията по досиетата.
Местан и Аталай са били депутати в 38-мо, 39-то, 40-то и 41-то Народно събрание. Янков, който е бивш кмет на Сливен, е депутат от два мандата.

Със сериозни шансове за влизане в следващия парламент е настоящият кмет на Гърмен Ахмед Башев. Той заема второ място в листата на ДПС за МИР 1 – Благоевград. Башев беше в листата на ДПС в същия многомандатен избирателен район за предишното Народно събрание. Неговата принадлежност към ДС е обявена от комисията по досиетата при проверката на кандидатите за участие в местните избори през 2007 г. и след това при проверката на община Гърмен. Разкрит е като агент „МАНОЛ” на Окръжно управление на МВР-ДС в Благоевград от 1988 г. В досието му фигурират собственоръчно написани сведения.

От ДПС никога досега не са проверявали предварително своите кандидати за народни представители за връзки с комунистическите тайни служби. За последното 41-во Народно събрание от всички парламентарно представени партии движението издигна най-много кандидати, свързани с репресивния апарат на БКП – общо 25 души, срещу 14 от БСП, 5 – ГЕРБ и 4 – „Атака”.

Преди изборите комисията по досиетата ще обяви резултатите от задължителната проверка на всички регистрирани кандидат-депутати и тогава ще стане ясно коя партия и коалиция колко сътрудници на ДС и РУ-ГЩ са вкарали в листите си. На парламентарните избори през 2009 г. комисията установи общо 139 агенти в листите от 3234 проверени кандидати за народни представители.

Освен Доган и Юнал Лютви сред кандидатите за народни представители на ДПС за 42-то Народно събрание не са бившите депутати Емел Етем и Юнал Тасим, които не са с агентурно минало.

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Регистър

Регистър на сътрудниците на Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов