|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
За първи път: Досието на Ахмед Доган онлайн. Част 7: ДС: Агент „САВА” стои здраво на наши позиции ПДФ Е-мейл
WHO IS WHO - НС
Написано от Христо Христов   
Събота, 26 Януари 2013 14:36

alt

Сайтът desebg.com продължава да публикува онлайн досието на Ахмед Доган. В част 7 от поредицата е представен том 3 (1-72 листи) от личното дело на агент „САВА”, псевдонимът, по който Доган работи за Първо главно управление на ДС от 1979 г.

Документите обхващат периода 1981-1983 г. По това време Доган се дипломира във философския факултет на Софийския университет и започва аспирантура. През февруари водещият му офицер майор Марин Маринов предава агента на оперативния работник от отдел 05 (нелегали) на ПГУ майор Иван Михайлов.

Повечето от документите представляват строго секретни докладни записки за срещите с агент „САВА” от водещия му офицер. Те са провеждани предимно в столични известни заведения като дневния бар на хотел „Хемус”, ресторант „Под липите”, ресторант „Будапеща”. След смяната на водещият му офицер Доган е въведен в конспиративната процедура по посещение на постоянно действаща явка (ПДЯ) „Художника”, където се среща с оперативния работник. Там предава материали, отговаря на въпроси и получава указания.

По това време около агент „САВА” гравитира агент „ДОРА”, която по указание на ПГУ не разкрива пред него агентурната си принадлежност.

Документите разкриват, че животът и дейността на Доган по това време са поставени под пълен контрол, той като той е готвен за изграждането му и извеждането му на Запад като нелегал.

ПГУ контролира всички негови действия, дори и интимния му живот и подробности от него, които агентът споделя с разузнаването. Пътуванията му извън София също стават след разрешение на ПГУ. В този период разузнаването продължава да го подкрепя финансово с различни суми.

 Документите потвърждават, че Доган е напълно лоялен на Държавна сигурност и използва обвързването си с репресивния орган на БКП за реализация. В един от анализите за „САВА” се посочва, че „пътят, който е избрал – реализирането му в съвместната работа с ДС неотложно ще продължава и смята, че и с др. Михайлов ще работи така, както с другите оперативни работници, с които е работил досега.”

В друг документ на ПГУ за агент „САВА” и възможностите му е от 1982 г. е посочено, че „от проверките е видно, че е честен с нашите органи, стои на здрави наши позиции.”

ПГУ проверява лоялността на „САВА” чрез различни технически мероприятия – М-Родопи и М-Пирин – подслушване с микрофон на квартирата му и домашния телефон в нея (за съкращенията в ДС виж специализирания речник). От някои разговори насаме с интимната му приятелка разузнаването разбира, че Доган има нереално високо самочувствие за себе си, което е без покритие. Този извод е направен при тълкуването на няколко негови коментара за бъдещето му. Сред тях са и тези „когато стана професор в Кеймбридж, Оксфорд или някъде другаде” и „аз се готвя да преобърна цялата философия”.


Дотук в „Досието на Доган онлай”:

В част 1 са  архивните документи от личното дело на агент „Ангелов” (49 листи). Те се отнасят до първоначалната вербовка на Ахмед Доган от Трето управление на ДС (военното контраразузнаване, ВКР) през 1974 г.

В част 2.1 се поместват първите сведения (1-42 листи) от работното дело на агент „Ангелов”, които той прави веднага след вербуването му от ВКР през август 1974 г., когато е войник в поделението 2570 на ГУСВ в Мътница, Шуменско.

В част 2.2 се съдържат агентурните донесения (43-98а листа) от работно дело на агент „Ангелов” в периода ноември 1974 г. – февруари 1975 г.

В част 2.3 са поместени доносите на Доган в периода март – юни 1975 г. (98-168 л.). Повечето от тях са предадени на оперативния му работник от ВКР в явочна квартира „Панела” в Шумен. Доносите му са свързани с различни войници в поделението на Строителни войски край града.

В част 2.4 се публикуват агентурните сведения на агент „Ангелов” (169-231 л.) от работното му дело в периода юли 1975 г. – януари 1976 г. Това е финалният период от службата на Доган в Строителни войски, след което се уволнява.

В част 3 са представени документи (1-115 листи) от личното дело на агент „Сергей” – псевдонимът, под който Ахмед Доган е превербуван от I-ви отдел (разузнавателен) на ДС в Окръжно управление на МВР във Варна на 10 февруари 1976 г., за да бъде използван от разузнаването по турска линия. Документите се отнасят за периода февруари 1976 – април 1979 г.

В част 3.1 са публикувани документи (116-201 листи) от личното дело на агент „Сергей”, псевдонима под който Доган е превербуван от I-ви отдел (разузнавателен) на ДС в Окръжно управление на МВР във Варна през февруари 1976 г. От юли 1979 г. Доган вече е агент „Сава” на ПГУ. Документите се отнасят за периода май 1979 г. – юли 1980 г.

В част 3.2 се представят документи (202-272 листи) от личното дело на агент „Сергей” – „Сава” в периода август 1980 г. – април 1981 г.

В част 4.1 са публикувани материалите от тома „Приложение №1 – финансови документи на СС „Сергей” (1-84 листи) в периода март 1976 г. – декември 1981 г.

Част 4.2 съдържа материалите от том „Приложение №1 – финансови документи на СС „Сергей” (83-170 листи). Това са отчетните документи за получените от него възнаграждения от Първо главно управление на ДС в периода януари 1982 г. – юни 1986 г.

В част 5 са представени (1-68 листи) от работното досие на агент „Сава” с негови анализи за турския национализъм и верския фанатизъм.

Част 5.1 се отнася до работното дело на агент „Сава” (69-87 листи) и съдържа негово обяснение за преименуването в Кърджали и Хасково през 1984 г.

Част 6 съдържа документи от том 2 от работното дело на агент „Сергей” (1-37 листи) от 1976 г., когато той е поет от разузнавателния отдел на Окръжно управление на МВР – Варна, където след казармата започват да използват бъдещият лидер на ДПС като агент по турска линия.

Част 6.1 от досието на Ахмед Доган. съдържа работното дело на агент „Сергей” (38-81 листи) с доноси срещу студенти (1976-1977).

Част 6.2 представя  позицията на „Сергей” за нравствения облик на комуниста-разузнавач (82-125 листи) от работното дело на агента.

Част 6.3 съдържа документи (125-166 листи) от работното досие на агент „Сава”, сред които за „Турският национализъм и верски фанатизъм”.

В част 6.4 са публикувани документи (168-207 листи) от 2 т. на работното дело на агент „Сава”, псевдоним по който Доган сътрудничи на Първо главно управление на ДС (ПГУ, разузнаването) от 1979 г. В тази част е представени няколко негови анализи, сред които и „Идеологическо въздействие и духовно производство (Проблемът на двузначната култура на българските турци).

Част 6.5 съдържа документи (208-253 листи) от том 2 на работното дело на агент „САВА”, негови аналитични материали, сред които „Средства и форми за противодействие на национализма по българските турци”.


Документите от досието за Ахмед Доган в ДС са изискани от журналиста Христо Христов през 2011 г. съгласно закона за досиетата и са му предоставени от комисията през май 2012 г., откогато той публикува материалите на части.

В документите са заличени данните на т. нар. трети лица, съгласно изискванията на Закона за разкриване на документите и за установяване на принадлежност на български граждани към ДС и РУ-ГЩ на БНА.

Става въпрос предимно за хора, за които агентът е донасял сведения или ДС му е давала задачи по дадени лица, от които се интересува. Заличаването на имената не променя смисъла и съдържанието на документите.

Някои от архивните документи не са в добро състояние, което затруднява прочита им още в оригинал. Поради тази причина дори при сканирането им и допълнителната обработка качеството не може да бъде съществено подобрено.

 

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

Забележка: Лист 9 е пропуснат на бъде заснет.

alt

alt

alt

alt

alt

alt

 alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

 

ПРЕМИНИ КЪМ ЧАСТ 8.

 

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Лагерът "Белене" - памет

Банер

Регистър

Регистър на сътрудниците на Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов