|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
„САВА” предаде властта в ДПС на „ПАВЕЛ” ПДФ Е-мейл
WHO IS WHO - НС
Написано от Христо Христов   
Събота, 19 Януари 2013 20:44

alt

Ръководилият неизменно ДПС от 1990 г. насам лидер на партията Ахмед Доган подаде оставка, както прогнозираха някои медии дни по-рано. Доган, който е известен още и с агентурните си имена „СЕРГЕЙ” и „САВА” в бившата Държавна сигурност, предложи да бъде наследен от неговия заместник Лютви Местан.

Това стана след като лидерът на ДПС се завърна на подновената следобед конференция на партията в НДК. Както стана известно по обяд срещу Доган беше направен опит за покушение с газов пистолет от 25-годишния Октай Хасанов Енимехмедов (криминално проявен за грабежи, хулиганство, наркотици, нанасяне на телесна повреда), докато лидерът четеше доклада си от трибуната на форума.

След подновяване на конференцията Доган се завърна, но неговият доклад с предложението Лютви Местан да оглави партията беше прочетено от евродепутата Филиз Хюсменова.

„Местан е респектиращ парламентарист, един от най-добрите трибуни и е от Кърджали”, посочва Доган в доклада си.  

Той е определен още като политик с "визионерски усет", "диалогичен с другите партии", "борбен", със "здрав усет за преценка на ситуацията и взимане на политически решения". Доган отбелязва, че България влиза в петгодишен цикъл на ежегодни избори. „Апелирам към целия партиен актив – да подкрепим г-н Лютви Местан”, завършва Доган.

Лютви Ахмед Местан е роден на 24 декември 1960 г. в село Чорбаджийско, община Кирково, област Кърджали. Завършил е българска филология и право. Работил е като преподавател. Влиза като депутат е в 38-то Народно събрание (1997) и във всички следващи насам. Заместник-председател на парламентарната група на ДПС в парламента. Той е и зам.–председател в Централното оперативно бюро на ДПС, отговаря за законодателните стратегии.

При проверката на народните представители за принадлежност към бившата Държавна сигурност от комисията на досиетата през 2007 г. Лютви Местан беше обявен като агент на Трето управление на ДС( ВКР, военното контраразузнаване) под псевдонима „ПАВЕЛ”, вербуван през 1979 г. По това време Местан е 19-годишен и отбива военната си служба.

Доган също е привлечен към сътрудничество от ВКР в казармата, но 5 години по-рано. За разлика от „САВА” досието на „ПАВЕЛ” не е запазено. Неговата принадлежност е огласена на базата на регистрационни картони и регистрационен дневник. В решението си комисията по досиетата уточнява, че в доклад на МВР е записано, че агент „ПАВЕЛ” е „предаден на ръководство на Първо главно управление през 1981 г.” На запиване от комисията през 2007 г. Националната разузнавателна служба, правоприемник на Първо главно управление на ДС, посочва в писмен отговор, че за посоченото лице „няма информация в справочния апарат и не се съхраняват документи в архивните фондове”.

Доган също е превербуван от Първо главно управление на ДС. Това става през 1979 г., след като е сътрудник на I отдел (разузнаване) в Окръжно управление на МВР-ДС във Варна.

Прави впечатление, че в решението на комисията като рождено място на Местан е посочено с. Островец, също село в община Кирково, област Кърджали, където се намира и другото село Чорбаджийско, посочено в биографията му на народен представител.

В публичните си изяви досега Лютви Местан не е коментирал дейността на бившата Държавна сигурност и принадлежността си към репресивния апарат на БКП. Той се ползва с репутацията на парламентарист и диалогичен политик. Не са малко и коментарите, че с оттеглянето си Доган ще управлява задкулисно ДПС и особено бизнеса на партията.

Конференцията избра Доган за пожизнен почетен председател на ДПС и утвърди предложения от него Лютви Местан за председател на партията.

По-късно вечерта на специална пресконференция директорът на СДВР старши комисар Валери Йорданов заяви, че нападателят на Доган – 25-годишният Октай Енимехмедов се идентифицирал като член на младежкото ДПС. От самата партия отричат това. Установено е, че Енимехмедов е влязъл на партийния форум с бадж от конференцията на младежката организация на ДПС, проведена в края на 2012 г.

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Лагерът "Белене" - памет

Банер

Регистър

Регистър на сътрудниците на Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов