|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
Г-н Терзиев, ще дадете ли достъп до документите на вашите близки в архива на Държавна сигурност? ПДФ Е-мейл
WHO IS WHO - Местна власт
Написано от Държавна сигурност.com   
Петък, 30 Юни 2023 10:31

alt

 

Основателят на специализирания сайт desebg.com журналистът Христо Христов се обърна с Отворено писмо до кандидата за кмет на София бизнесмена и предприемач Васил Терзиев с молба за достъп до архивите на дядо му (началник на Трето управление на ДС, военното контраразузнаване над две десетилетия) и на баща му (офицер от Първо главно управление на ДС, външното разузнаване).

Журналистът се позовава на закона за досиетата, който посочва, че в такива казуси достъпът до документите се предоставя от страна на наследниците.

Христов посочва, че вероятно и други представители на медиите ще поискат достъп до въпросните архивни документи и припомня, че издигнатият от „Продължаваме промяната“, „Демократична България“, „Спаси София“ и „Екипът на София“ Терзиев публично обяви в интервю по NOVA телевизия, че не се притеснява от действия на свои близки в миналото.

Desebg.com публикува цялото Отворено писмо:

 

 

ДО

ВАСИЛ ТЕРЗИЕВ,

КАНДИДАТ ЗА КМЕТ

НА ГР. СОФИЯ


ОТВОРЕНО ПИСМО

 

Уважаеми г-н Терзиев,

Обръщам се към Вас с молба да дадете съгласие за запознаване с документите в архива на Държавна сигурност за Вашите баща и дядо, които са служили в нейните структури като щатни служители.

Достъпът до тези архивни документи на ДС е продиктуван от големия обществен интерес, предизвикан от връзката на Вашите близки с тоталитарния комунистически режим след издигане на кандидатурата Ви за кмет на гр. София на предстоящите местни избори през тази есен.

По Закона за достъп и разкриване на документите и за обявяване на принадлежност на български граждани към Държавна сигурност и разузнавателните служби на Българската народна армия представителите на медиите и изследователите не можем да получим достъп до подобни архивни документи без съгласието на преките наследници.

Това е и причината да се обърна към Вас като наследник, а използвам формата на открито писмо, тъй като нямам достъп до Вас и не разполагам с Ваши контакти.

Молбата към Вас е продиктувана и от Вашата убеденост, че не се притеснявате от действия на Ваши близки в миналото, която изразихте публично в интервю по NOVA телевизия на 28 юни 2023 г.

Убеден съм, че и други представители на медиите със сигурност ще проявяват интерес към въпросните документи и достъпът до тях е най-добрия начин да се отговори на този интерес.

 

С УВАЖЕНИЕ:
Христо Христов,

журналист и основател

на специализирания сайт desebg.com

 

30 юни 2023 г.

  
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Лагерът "Белене" - памет

Банер

Регистър

Регистър на сътрудниците на Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов