|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
Не автократичен режим, а престъпен тоталитарен комунистически режим, г-н кандидат-кмет! ПДФ Е-мейл
WHO IS WHO - Местна власт
Написано от Христо Христов   
Сряда, 28 Юни 2023 17:49

alt

 

Във вторник (27 юни 2023 г.) на специално събитие в столицата бе представен бизнесменът Васил Терзиев като кандидат за кмет на София на партията „Продължаваме промяната“, обединение „Демократична България“ („Да България“ и Демократи за силна България“), партията „Спаси София“ и гражданската организация „Екипът на София“.

Определян като успешен предприемач и „най-добра кандидатура“ (по думите на съпредседателя на „Продължаваме промяната“ Кирил Петков) издигането на 45-годишния бизнесмен разбуни духовете предварително, не с някаква ярка визия за развитието за столицата, а с произхода му – партизански род и фамилия пълна с щатни високопоставени кадри в Държавна сигурност и в БКП.

Председателят на Комисията по досиетата (2001-2002) Методи Андреев разпространи информацията, че дядото на кандидата за кмет на четирите организации Васил Терзиев, на който очевидно той е кръстен, е бивш партизанин, който в годините след 9 септември 1944 г. получава генералско знание (ген.-лейтенант) и ръководи Трето управление на ДС (военното контраразузнаване, ВКР) в един доста продължителен период (1952-1976 г.). След това е избран за член на Централната ревизионна комисия на БКП и за член на Централния комитет на БКП. Носител е на редица отличия на НРБ.

Братът на дядо му ген.-лейт. Тодор Терзиев е партиен секретар на МВР-ДС и началник в продължение на 15 години на Четвърто (техническо) управление на ДС (1954-1986), което концентрира всички технически средства за подслушване, проследяване и контрол на кореспонденцията, използвани от репресивния апарат на комунистическия режим от средата на 50-те години до края на комунизма в НРБ. Също като брат си е награждаван с най-високите отличия на НРБ.

Бащата на младия бизнесмен и кандидат за кмет Александър Терзиев е щатен служител на Първо главно управление на ДС (външното разузнаване), отговарящо за операциите на Държавна сигурност зад граница и работило в най-пряко подчинение на съветския КГБ.

Издигнатият за кандидат за кмет на столицата Васил Терзиев има и чичо Павел Терзиев, който също като баща му е офицер в Държавна сигурност, но в прословутото Шесто управление на Държавна сигурност за борба с идеологическата диверсия, известно като политическата полиция при Тодор Живков, натоварено с преследване на художествената и научно-техническа интелигенция, духовенството и младежта. Той е отговарял за Юридическия факултет на Софийския университет.

Прави впечатление, че от присъстващите на представянето на кандидатурата на Васил Терзиев медии, въпроси за неговото минало задават единствено репортери на сайта Faktor.bg и Българското национално радио под неодобрителните погледи на присъстващото множество демократи.

Във вторник (28 юни 2023 г.) Васил Терзиев даде и първото си телевизионно интервю като кандидат кмет пред NOVA телевизия. Видимо притеснен, объркващ се на моменти и без да впечатли с нищо казано за бъдещето на София в новина се превърна разкритието на Терзиев, че преди сегашната кандидатура са му предлагали пак кметски пост и дори министерски (от „Демократична България").

Водещите Виктор Николаев и Мирослава Иванова не подминаха и въпроса за семейната обвързаност с комунистическия режим. Фрапиращото в тази част на интервюто е, че Васил Терзиев нито веднъж не се осмели да каже ясно тоталитарен комунистически режим (обявен за престъпен със закон през 2000 г., б.а.), а говори за „това нещо“ и за „автократичен режим“ (!!!), което показва, че или има слаби познания по история (завършил е Американския университет в Благоевград, б.а.), или умишлено подменя понятийния апарат за характера на комунистическата диктатура, с която е свързано семейството му.

Сайтът desebg.com предлага извадка от интервюто с него по NOVA телевизия, точно в частта, свързана със семейството му.

ВОДЕЩА: Може би сте чул, мнения от десни хора, от които може би очаквате подкрепа, които казват: „Ами той е червен кандидат, даже тъмночервен кандидат. Ами неговите дядо, баща и чичо са свързани с различни управления на Държавна сигурност. Ами няма да гласуваме за него заради миналото на неговото семейство“. Какво им казвате?

ВАСИЛ ТЕРЗИЕВ: - Първо, което искам да кажа е, че никой не е длъжен на никой нито да го харесва, нито да гласува за него. И аз, и екипът ми ще се борим за всеки един глас – десен, центристки, ляв. И да убедим хората, че ние имаме необходимите и морални, и умения да защитим техния интерес. И на всички впоследствие, които не са гласували за нас.

Какво мога да кажа на тези хора? Мога да кажа, че това е изключително голямо престъпление [комунистическият режим]. Това, десетки хиляди хора да ги заличиш…


ВОДЕЩ: Вашият прочит за Държавна сигурност, въпреки, че членове на вашето семейство са били част от нея, е категоричен?

ВАСИЛ ТЕРЗИЕВ: - Абсолютно категоричен. Това нещо не бива никога да се повтаря. Това е голям грях. И това нещо е смазало българския народ. И ние берем плодовете от това, че имаме толкова много жертви. Има хора, които не вярват. Затова аз не мога с лека ръка да приема как някои хора с лека ръка говорят за „народен съд“, как ще ги разстрелват. Това не е разговор, който трябва да се води.

Аз смятам, че с делата ми съм показал достатъчно много в какво вярвам. Вярвам с свободни, можещи, мислещи хора, които създават едно по-светло бъдеще. Затова не мога да приема и не искам нито аз, нито децата ми да живеем в автократичен режим.


ВОДЕЩА: Имате ли основания да се притеснявате от действия на близки ваши хора от вашето семейство в миналото?

ВАСИЛ ТЕРЗИЕВ: - Не. Поне за тези, за които знам какво са правили. Дядо ми, не бих казал, че съм го познавал чак толкова добре. Човекът почина 1992 г. Никога с него не съм водил разговор за това какво е правил. Но знам на какво съм възпитан от моите родители, в какви ценности съм възпитан. И съм благодарен.


ВОДЕЩ: Тоест, осъждате този режим и не мислите, че може да ви притискат по тази тема?

ВАСИЛ ТЕРЗИЕВ: - Това ще бъде, но аз съм много убеден в това какво бъдеще искам да построим за нашите деца и какъв човек съм. 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Лагерът "Белене" - памет

Банер

Регистър

Регистър на сътрудниците на Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов