|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
Все пак и област Перник се оказа с агент на ДС сред новите общински съветници ПДФ Е-мейл
WHO IS WHO - Местна власт
Написано от Христо Христов   
Четвъртък, 12 Март 2020 12:50

alt

 

Все пак и област Перник се оказа, че има сътрудник на тоталитарните комунистически служби, избран за общински съветник на последните местни избори през октомври 2013 г.

Вчера desebg.com съобщи, че област Перник е първата без агенти сред новите общински съветници, но информацията не се оказа докрай коректна.

Читател на сайта информира, че общински съветник с агентурно минало е общинският съветник в община Перник Петър Басмаджиев, издигнат от партия Български демократичен съюз „Радикали”.

Това е партията на Евгений Бакърджиев, един от лидерите на СДС през 90-те години и вицепремиер в кабинета на Иван Костов. През 2014 г. Бакърджиев освободи лидерския пост и оттогава БДС „Радикали” се оглавява от Цветан Манчев.

 Грешката, за която desebg.com се извинява на своите читатели, идва от неактуализираната информация за новоизбраните общински съветници на сайта на Общинския съвет на Перник (5 месеца след изборите през октомври 2019 г.!!!).

 

alt

 

От информацията на страницата на Общинската избирателна комисия (ОИК) в Перник става ясно, че първоначално Петър Басмаджиев не е избран за общински съветник.

С решение №365-МИ от 29 октомври 2019 г. на ОИК Перник относно: избиране на общински съветници е посочено, че според изборните резултати БДС „Радикали” получава два мандата в общинския съвет. От листа на партията най-много преференции са получили Вержиния Феодорова (490) и Иво Ангелов (217).

На това основание Общинската избирателна комисия ги обявява със същото решение за избрани общински съветници.

На трето място в листата на БДС „Радикали” остава Петър Басмаджиев със 112 преференции.

 

alt

 

С решение №457-МИ на ОИК Перник от 6 ноември 2019 на относно: обявяване следващ в листата на общински съветници на Български съюз „РАДИКАЛИ“ Комисията приема заявление-декларация на втория в листата на партията Иво Ангелов от предния ден, че няма да встъпи в пълномощията на общински съветник и няма да положи клетва.

На това основание ОИК Перник обявява за избран общински съветник следващия в листата на БДС „Радикали, а именно Петър Басмаджиев.

Пред desebg.com зам.-председателят на Общинския съвет на Перник Десислав Аспарухов потвърди по телефона, че действително Петър Басмаджиев е избран за общински съветник на мястото на Иво Ангелов.


Кой е агент „ВАСКО”?

Петър Басмаджиев (р. 1956 г. в Перник) е разкрит като сътрудник на комунистическите тоталитарни служби за първи път от Комисията по досиетата през 2015 г. при проверката на лицата на ръководни постове в община Перник след 10 ноември 1989 г.

Тогава Басмаджиев е проверен в качеството си на общински народен съветник до 1990 г. и общински съветник в периода 1995-2003 г.

Според изнесените от Комисията по досиетата данни той е вербуван от Областно управление на МВР-ДС по линия на Четвърто (икономическо) управление на ДС през 1986 г. като агент под псевдонима „ВАСКО”, когато е 29-годишен.

В картоните в картотеката му е посочено, че е привлечен като агент на „идейно-политическа” основа по линия на строителството.

По това време той е член на БКП и работи като главен инженер в тогавашното БКС (Битово-комунално стопанство) в миньорския град.

В архива на ДС е запазено личното му дело и документи на ръководилия го водещ офицер. Комисията уточнява, че в съхранените документи за Басманджиев се съдържат данни, че той е продължил сътрудничеството към ДС и след 10 ноември 1989 г.

През 2016 г. Комисията по досиетата огласява неговата принадлежност към ДС за втори път при проверката на лицата на ръководни постове, свързани с преобразувани и приватизирани общински предприятия, както и дружества, еднолични фирми и еднолични търговци (купувачи), придобили акции или дялове в приватизираните общински предприятия към община Перник.

Тогава той е проверен в качеството си за член на управителен орган (Общо събрание) – съдружник във фирма-купувач по договор за приватизационна продажба – "Благоустройство - 98" ООД.

Третият път, в който Комисията по досиетата го огласява от тази седмица в качеството му на кандидат за общински съветник на последните мести избори през октомври 2019 г.


Известен като пътният шеф на 3 ракии зад волана

Петър Басмаджиев стана известен, влизайки новините в края на 2019 г. като шефът на пътно управление – Перник, хванат от полицията да кара пиян.

Той е спрян при рутинна проверка в центъра на Перник, а при пробата с дрегер полицаите установят, че кара с 1.6 промила алкохол в кръвта. По закон това попада в една от най-тежките графи и се наказва със затвор и отнемане на книжката.

По думите на самия нарушител той е изпил три големи ракии и е седнал зад волана. Заловен е в района, в който живее. Срещу Петър Басмаджиев е започнато бързо производство.

След разгласяване на случая в новините той беше незабавно уволнен от заемания пост. Очевидно обаче извършеното нарушение не му попречва нито да се кандидатира за общинар, нито да бъде избран като такъв в новия общински съвет в Перник.

 

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Лагерът "Белене" - памет

Банер

Регистър

Регистър на сътрудниците на Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов