|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
Съдът отряза мерака на агент „ВЛАДИМИР” на ДС да се касират изборите в Брегово ПДФ Е-мейл
WHO IS WHO - Местна власт
Написано от Христо Христов   
Вторник, 26 Ноември 2019 19:29

alt

Административният съд в гр. Видин отхвърли жалбата на досегашният кмет на община Брегово Милчо Лалов от БСП срещу опита за касиране на току що отминалите местни избори в най-северозападната община в България.

Както desebg.com информира своите читатели Лалов управлява от името на БСП община Брегово от 20 години, а правоприемникът на комунистическата партия никога не беше губила местни избори там от началото на демократичните промени.

Техният кандидат за рекорден шести мандат обаче загуби катастрофално тези избори, въпреки че водеше на първия тур 5%. Настроенията на хората се обърнаха, след като в нощта на първия тур тумба привърженици на кмета от БСП влязоха във физическа разправа с опонента му Илиян Бърсанов (ГЕРБ), доскорешен кмет на съседното на Брегово село Ракитница. Случаят обиколи медиите, а Би Ти Ви излъчи репортаж как се продават ромски гласове от 100 лв нагоре за стария кмет.

Лалов, който е осветен от Комисията по досиетата като агент „ВЛАДИМИР” на Държавна сигурност от 1986 г., не се предаде и обжалва изборите на първия тур, поставяйки под съмнение за законосъобразни 78 гласа, зачетени от Общинската избирателна комисия като недействителни. Той твърди, че с тях е щял да спечели още на първия тур.

С решение на Административния съд във Видин, обявено днес, жалбата на Лалов е отхвърлена и е потвърдено решението на ОИК Брегово за обжалвания резултат на първия тур.

В своите мотиви и на базата на извършената съдебна експертиза  съдът „намира за несъстоятелни аргументите за манипулиране на вота на избирателите поради извършване на описаното  нарушение на изборния процес”.

Съдът е посочил, че в хода на делото не е установил „наличие на такива нарушения, имащи за последица изборен резултат, различен от обявения с обжалваното решение”.

„Анализът на събраните по делото доказателства, в контекста на заявените твърдения, налагат извода, че при произвеждане на избор за кмет на община Брегово не са били допуснати съществени нарушения на изборния процес, които да доведат до изборен резултат, различен от обявения в оспорваното решение”, се посочва още в мотивите на съда.

Предвид горното, съдът е намерил, че подадената жалба е неоснователна и потвърждава акта на ОИК Брегово от първия тур за законосъобразен.

Бившият кмет от БСП Милчо Лалов е задължен да заплати 240 лв. разноски по делото. Решението подлежи на обжалване пред Върховния админситративен съд.

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Регистър

Регистър на сътрудниците на Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов