|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
Агентът – рекордьор на ДС сред кметовете в България ПДФ Е-мейл
WHO IS WHO - Местна власт
Написано от Христо Христов   
Петък, 25 Октомври 2019 17:50

alt
Тази седмица Комисията по досиетата огласи имената на 137 сътрудници на тоталитарните комунистически служби, издигнати от различни партии и коалиции, които тази неделя на местните избори ще се борят на кметски мандати.

За хората, които следят присъствието на агентите на Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА в местната власт, в дългия списък от имена на сътрудници на тоталитарния апарат изпъква това на Милчо Лалов Въков.

Не само защото е настоящ кмет от БСП на община Брегово, област Видин, но и защото досега е печелил цели пет кметски мандата.

По този показател той спокойно може да бъде определен като първенецът сред агентите на Държавна сигурност, които са били кметове в страната.

На предстоящия вот ще се опита да вземе шести мандат в най-северозападната българска община – Брегово с население около 5700 души.


Последните избори – победа само със 79 гласа

На последните местни избори през есента на 2015 г. битката за Брегово бе драматично оспорвана – Милчо Лалов (като кмет използва бащиното си име) спечели балотажа едва с 79 гласа разлика от другия кандидат за кмет певецът Ивайло Гюров, зад който застават всички останали партии с присъствие в района (ГЕРБ, РБ, АБВ, БДЦ, НФСБ) или 51,22% срещу 48,78% (1660 срещу 1581 гласа).

На тези избори Брегово е единствената община, в която за кметския стол ще се борят двама бивши агенти на ДС едновременно Милчо Лалов от БСП и Пламен Грозданов, кандидат от Земеделския народен съюз.

В Брегово на предстоящия вот партия ГЕРБ  е издигнала кандидатурата на предприемача Илиян Бърсанов, който до момента е кмет на близкото до гр. Брегово село Ракитница, в което никога след 10 ноември 1989 г. бившите комунисти от БСП не са печелили избори.


Кой е Милчо Лалов

Агентурното минало на инж. Милчо Лалов е разкрито от Комисията по досиетата за първи път през 2007 г. при проверката на кандидатите за кмет на местните избори през есента на същата година.

С проверката Лалов (1950) е разкрит като агент на Окръжно управление на МВР-ДС Видин от 1986 г. под псевдонима „ВЛАДИМИР”.  Присъствието му в община Брегово е повече от 20 години – в периода 1991-1999 той е зам.-кмет.

От 1999 г. насам, той печели местните избори в Брегово, градчето, което се води за една от крепостите на бившите комунисти.

Когато на местните избори през 2011 г. ГЕРБ превзе голяма част от местната власт в страната, за да излезе от конфузното положение на пресконференцията след вота тогавашният лидер на БСП Сергей Станишев от немай-къде се похвали с победата на левицата в... Брегово, където Лалов взе пореден мандат.

Милчо Лалов не е коментирал публично свята работа за Държавна сигурност. За първи път сайтът desebg.com хвърля светлина върху досието му, запазено в архива на ДС.


Досието на агент „ВЛАДИМИР” – класическа безсмислица на ДС

В архива на ДС е запазено както личното дело на Милчо Лалов, така и работното му дело под псевдонима на агент „ВЛАДИМИР”. То е пример за класическа безсмислица в дейността на ДС.

От архивите материали се разбира, че Лалов е привлечен на 36-годишна възраст през 1986 г., когато работи в лаборатория към консервния комбинат в Брегово.

Привлечен е към сътрудничество по линия на югославското разузнаване, но на практика агентът дава сведения за един сръбски гражданин Слободан Перич (тогава югославски), но в съвсем битов характер – с кой се срещнал, какво казал и как се е... напил.

Освен на срещата, на която е вербуван в служебен апартамент на МВР-ДС Видин, в личното му дело няма други сведения за обучението на агента с цел развитието му до края на падането на комунистическия режим.


"Пълно съгласие и желание да ни сътрудничи"

Досието на Милчо Лалов разкрива, че по време на вербовъчната беседа той е изразил „пълно съгласие и желание да ни сътрудничи”.

Държавна сигурност обаче го заклева да пази това сътрудничество в пълна тайна и Лалов обещава да го прави.

Както и на много други места, така и във Видинско ДС просто е отчитала дейност чрез посредствена работа на своите агенти, включително и на агент „ВЛАДИМИР”.

 
Да информираш ДС за настроенията на бреговчани

Основното в донесенията на агент „ВЛАДИМИР” е да информира Държавна сигурност във Видин за настроенията на населението в гр. Брегово.

Тоест това, което днешният кмет на общината е правил в края на комунистическия режим, е да докладва какво говорят неговите съграждани.

От това какво приказват по време на традиционния за района българо-югославски събор в Брегово и съседния гр. Неготин (днес в Сърбия) до това какво споделят жителите на граничното градче при откриването на КГПП-Брегово.


„Данните не са проверени, на източника може да се вярва”

Голяма част от агентурния сведения на агент „ВЛАДИМИР” завършват с думите на ДС: „Данните не са проверени, на източника може да се вярва”.

В донесенията агент „ВЛАДИМИР” доставя на ДС данни и за български граждани от съседните села Ракитница и Балей.

Има и такива от румънски граждани, които при пребиваването си в Брегово са отчели, че в НРБ няма купонна система, както в социалистическата Румъния на Чаушеску. Тодор Живков направо би се гордял с един такъв пример...

 

Да даваш сведения за жена, която днес ти е зам.-кмет в общината

В едно от агентурните донесения на „ВЛАДИМИР” от 8 май 1989 г. (виж документите по-долу) той дава сведения за това как председателят на пограничната комисия в Неготин Йосип Байер е гостувал на Николина Ванчева от село Балей, община Брегово, която тогава работи в комисията по развитие на ОбНС – Брегово.

Днес същата жена е заместничка (зам.-кмет) на Милчо Лалов в община Брегово.


„Няма ли най-после да се махне тази телена ограда”

През май 1989 г. агент „ВЛАДИМИР” донася на ДС един коментар на Йосип Байер – председател на пограничната комисия между Брегово и югославския град Неготин.

Преминавайки покрай краничната полоса югославският гражданин коментира: „Няма ли най-после да се махне тази телена ограда”. Желанието му е да се минава свободно от едната на другата територия и "да живеем нормално".

По ирония това става няколко месеца по-късно. Самата преименувала се от комунистическа на социалистическа партия сваля телените заграждения, опасали България, за да демонстрира колко е демократична.

Човекът на Държавна сигурност в Брегово, който е „бдял” какво говорят хората там пък бързо се преквалифицира и влиза в местната власт. Какво му пречи? Натрупал е ценен опит, а бреговчани и до днес не знаят какво е „споделял” той за тях пред ДС.

 

Документи от досието на агент „ВЛАДИМИР”

 

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Лагерът "Белене" - памет

Банер

Регистър

Регистър на сътрудниците на Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов